Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Ruta per Benavarri i voltants

// Pep Espluga Trenc

L’associació AGEOMINLIR va organitzar una interessant jornada de dos dies a Benavarri, el 14 i 15 d’octubre passats, en el marc de la reivindicació per la creació d’un Parc Geològic i Miner a la zona de la baixa Ribagorça i la Llitera alta. És la primera jornada científica que s’organitza i va ser inaugurada per l’alcalde de Benavarri, Alfredo Sancho, seguida de parlaments de Josep Maria Mata i de Sebastià Agudo en representació de l’associació d’amics del futur parc. 

Un moment de la ruta / Pep Espluga

El plat fort del dissabte 14 d’octubre va ser una interessant excursió geològica al voltant del nucli urbà de Benavarri. El punt de trobada va ser l’alberg de Benavarri, situat en l’antic convent de Santa Elena, un lloc recentment restaurat i espai immillorable per a fer-hi actes públics.

Només eixir de l’alberg, entre les lloses de les escales de pujada cap al poble, Sebastià Agudo ens va mostrar una sèrie d’icnofòssils, petjades d’animals prehistòrics fossilitzades. L’itinerari va continuar pel centre urbà de Benavarri, amb parades per a comentar aspectes geològics, fins arribar al castell, des d’on hi havia una bona vista de tota la redolada i es va aprofitar per a observar diversos punts d’interès geològic, des de turons i serres fins a valls i cursos d’aigua. 

La comitiva va baixar del castell per la part del darrera i es va dirigir cap a una zona d’horts dels afores, amb vistes al que els autòctons anomenen el barranc de les cadolles, que abans comptava amb dues preses molt antigues que servien per a regar una extensa zona d’horta. Des d’allà, l’itinerari va seguir fins a un pou de gel d’enormes dimensions i en molt bon estat de conservació, recentment restaurat per l’Ajuntament, on s’hi han instal·lat una panells bilingües que expliquen el funcionament de la indústria del gel. Els textos en català estan redactats en el dialecte baix-ribagorçà propi del lloc. 

L’excursió va passar per la vora del dipòsit d’aigua de boca de Benavarri, situat a la part més alta del lloc i després va baixar fins el barranc que envolta la població pel sud. Una zona que en temps anteriors havia sigut també d’horta, ara majoritàriament abandonada, amb carrerons de murs de pedra força antics. Una mica més avall hi havia un gran aljub (arquitectònicament monumental) i més enllà el llavador municipal, ara en desús, però encara sencer i ben conservat. Des d’allà, la comitiva va fer camí cap a l’alberg de l’inici del trajecte, que estava a tocar. 

La jornada va continuar a la tarda amb sengles conferències d’Eugenio Monesma (sobre trulls rupestres de la zona) i d’Antoni Lacasa (sobre fòssils), i es va tancar amb un taller de reconeixement de fòssils. L’endemà, el diumenge 15 d’octubre, la jornada va continuar amb noves conferències que van aportar dades d’indubtable valor científic per a conèixer a fons la zona. 

Cal reconèixer l’excel·lent labor que està fent l’associació AGEOMINLIR per a promoure el coneixement de la zona i reivindicar-ne el seu valor. Els moviments socials organitzats ja hi són, i en tots els actes que s’organitzen la població respon de manera molt activa. Només caldria un suport més decidit de les institucions per a què el futur parc acabe per fer-se realitat.


Publicat a Temps de Franja n. 159, novembre 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: