Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Reivindicació contra la violència de gènere a la Llitera

// Josefina Motis

El dia internacional contra la violència de gènere ve de Llatinoamèrica. Els moviments feministes van consolidar la data del 25 Novembre l’any 1981 en record de les tres germanes Miraball, tres dones dominicanes que van ser assassinades el 25 de novembre de 1960 pel dictador dels seu país, del que eren opositores. Anys després, l’Assemblea General de les Nacions Unides va promoure la Declaració sobre l’Eliminació de la Discriminació contra la Dona, i el 1999 es va proclamar el 25 de novembre com a dia internacional de la eliminació de la violència contra les dones.

Aquesta violència es un fenomen generalitzat que, segons informacions publicades, va en augment, ja que els casos de dones assassinades per la seua parella o exparella semblen ser cada vegada més. Darrerament s’han creat els centres de crisi per oferir una atenció integral a les víctimes de violència masclista. Tot i això, de moment només n’hi ha quatre a Espanya, però cada província n’hauria de tenir un abans del 2025. També es considera una assignatura pendent la formació en aquest tema per als professionals que treballen als serveis socials, sanitaris i de seguretat. Per sort, pareix que hi ha un “S’ha acabat”, o “Se acabó”, que ja no tindrà marxa enrere.

A la web de La Litera Información s’hi han publicat interessants notícies de com es porta aquest tema a la comarca amb motiu d’esta data. Cal dir que hi ha uns grups de dones de primera fila en aquesta lluita tan necessària, que van fer notar que han estat més de 70 víctimes només en aquesta zona durant l’any actual. A la Llitera és una data reivindicativa que es celebra des de fa uns anys, que enguany s’ha commemorat a diversos pobles per tal de denunciar aquesta situació i erradicar la violència que pateixen les dones a tot lo món.

A Açanui, per exemple, enguany es van instal·lar dues plaques amb la inscripció “Azanuy-Alins no tolera las agresiones sexistas”, que es van col·locar a diferents punt del poble. Va ser una iniciativa pionera a la Llitera de la regidora Merche Conde, amb el suport del Ajuntament, indicant que a més de reivindicació es un homenatge a les més de mil dones assassinades a España des que es van començar a comptabilitzar el 2003. A Albelda es va commemorar aquest dia internacional amb la inauguració de l’exposició “La violencia de género en adolescentes y jovenes” per part de l’alcaldessa Maria Ángeles Roca, que va llegir un manifest institucional en record de les víctimes i es va guardar un minut de silenci.

La informació amb la noticia mes recent de 2023 tracta del èxit total de la celebració del 25N al poble de Binèfar, on, segons Imma Gracia, més de 150 persones van assistir al acte organitzat pel Col·lectiu Feminista de La Llitera amb la col·laboració de la Comarca de la Llitera. Es va tractar d’un acte en el que hi van participar tres dones, una experta del Departament Jurídic de la Guardia Civil, una advocada i una treballadora social de la comarca. Les ponents van aprofundir en les conseqüències físiques, psicològiques i econòmiques que comporta aquest tipus de violència, que per la dependència econòmica moltes dones no s’atreveixen a denunciar. Les tres van coincidir en l’observació que estem vivint un repunt del masclisme i van reclamar més pedagogia en igualtat des de la família, l’escola i la societat. Hi va haver moltes preguntes i aportacions per part del públic assistent, amb un bon debat que va acabar d’arrodonir la jornada.

Es dona el cas que aquest acte organitzat pel Col·lectiu Feminista de la Llitera es va poder organitzar gràcies a que una associació cultural de Binèfar, l’Agrupación Cultural Recreativa Binéfar-77, va cedir el seu local, ja que l’Ajuntament va denegar el permís per a utilitzar cap local públic. Al web de La Litera Información s’expliquen els detalls que van portar a l’ajuntament, governat pel Partit Popular amb coalició amb Vox, a obstaculitzar l’acte. Tot i això, l’acte es va poder celebrar amb un gran èxit de públic i superant tots els entrebancs que incomprensiblement es van voler posar des de les institucions.

Acte 25N a Binèfar. / I. Gracia per La Litera Información

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: