Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Primeres Jornades del Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça

// Josefina Motis

L’associació AGEOMINLIR (Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça) ha programat unes interessants jornades durant els caps de setmana del 7-8 i 14-15 d’octubre de 2023. Aquesta associació està duent a terme una animació local amb activitats i actuacions de luxe, que donen qualitat i progrés a la societat rural de la zona.

Les jornades es titulen “Primeres Jornades del Futur Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça” i tindran lloc a Alcampell els dies 8 i 9 d’octubre, i a Benavarri els dies 14 i 15 del mateix mes. Els organitzadors diuen que han escollit aquestes dades perquè el dia 6 d’octubre és el Dia Internacional de la Geodiversitat, mentre que el dia 13 és el Dia Internacional dels Riscos Naturals i Riscos Geològics i el 16 d’octubre és el Dia Internacional dels Fòssils. Són bones excuses per a reflexionar sobre aquestes celebracions internacionals i aterrar-les al nostre territori. 

El programa d’activitats està basat en conferències, sortides de camp i tallers. Les conferències tenen una durada de 60 minuts (45 per al conferenciant i 15 per als participants), els tallers està previst que durin també una hora i les sortides de camp tres hores cada una.

Es nota que tot està molt ben organitzat per a unes jornades que es presenten com a gratuïtes. Només es demana la inscripció a través del web de SIGMADOT (Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori). Per a les conferències hi ha 50 places, mentre que pels tallers i les sortides 30.

Els actes a celebrar a Alcampell inclouen una sèrie de conferències a càrrec d’especialistes en els temes a tractar. La primera sessió aborda la qüestió dels éssers vius i la seua adaptació a les característiques geològiques del terreny, en forma de 3 conferències: “Una aproximació al sol de les Gesses”, “Les plantes gipsòfiles” i “Els muricecs del Cllot de Torrent”. La segona sessió tracta de paleontologia, amb 3 conferències també: “Petjades de la fauna de fa 30 milions d’anys”, “El llegat paleontològic de Clemente Sáenz Garcia” i “Fòssils urbans”. Es farà també un taller d’hidrogeologia titulat “Caracterització química de l’aigua de drenatge en diferents materials”.

L’endemà, el diumenge 8 d’octubre, hi ha prevista una sortida de camp guiada per estudiar “El sistema kàrstic del Plla de les Gesses”. I a la tarda una conferència sobre geologia i hidrogeologia, “Els sistemes kàrstics en guixos: hidrogeologia de les Gesses”, i una altra sobre mineria, arqueologia i antropologia, “El patrimoni miner des de la prehistòria a l’edat antiga al Parc Geològic i Miner”, així com dos tallers, un titulat “Vine a conèixer les plantes del Parc” i un altre sobre la fabricació d’alcohol de romer.

El cap de setmana següent, 14 i 15 d’octubre, les activitats es traslladaran a Benavarri. Després de les presentacions de l’alcalde de Benavarri, Alfredo Sancho, i del president de l’Associació GEOMINLIR, Sebastià Agudo, hi haurà una conferència marc titulada “La geodiversitat del Parc Geològic i Miner de La Llitera i La Ribagorça”, a càrrec de Josep Maria Mata i Perelló (president de SIGMADOT). Després es farà una visita guiada de geologia urbana per la vila de Benavarri.

A la tarda hi haurà dues conferències, una sobre els trulls rupestres, a càrrec d’Eugenio Monesma, i una altra sobre el concepte de fòssil, per part d’Antoni Lacasa, a les que seguirà un taller d’identificació de fòssils.

El diumenge 15 d’octubre es farà la darrera tanda de conferències. S’obrirà el matí amb una sessió dedicada als éssers vius (fòssils), com les meduses i els espais subaquàtics del Parc Geològic i Miner, o la fauna subterrània de les cavitats de la zona. També es tractarà la temàtica dels riscos geològics, donat que els actes coincideixen amb el dia internacional dels mateixos, amb una interessant xerrada titulada “Els riscos geològics, existeixen de veritat o són una altra cosa?”.

El diumenge a la tarda es duran a terme xerrades sobre l’hidrogeologia de l’aqüífer de la zona de Benavarri i sobre el patrimoni de la sal en l’àrea del Parc Geològic i Miner. Per finalitzar, es farà un taller de reconeixement de roques i minerals de l’entorn.

La clausura i comiat d’estes primeres jornades seran a càrrec de la Tinent d’Alcalde de Benavarri, Yolanda Castelló , del president de SIGMADOT, Josep María Mata, i del president de AGEOMINLIR, Sebastià Agudo.

Al web de SIGMADOT (https://sigmadot.cat/) hi trobareu tota la informació amb els noms dels ponents, els horaris i els llocs de cada activitat. Enhorabona a les entitats organitzadores, que han sabut fer un programa molt complet i atractiu, adreçat tant a especialistes com al públic en general.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: