Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Patrimoni, llibres i música a la memòria del CELLIT*

// Josefina Motis

Un any més, el Centre d’Estudis Lliterans (CELLIT) mos ha distribuït abundant informació sobre les activitats realitzades el 2018 i 2019, amb motiu de la celebració de l’assemblea anual el passat mes de maig.



Recent exposició del CELLIT. / Silvia Isábal

 

Resulta d’allò més satisfactori llegir la memòria de les activitats realitzades durant l’any passat i totes les activitats previstes per aquest 2019, que passen per la realització d’estudis, col·laboracions amb altres entitats comarcals, atorgament de beques de recerca per a estudiants, etc. Un ventall molt complet que no citarem de manera exhaustiva, però on hi trobarem treballs d’investigació sobre arquitectura tradicional, sobre construccions rupestres antigues, (segurament hi entren aljubs, sies, voltes i tot el relacionat amb la pedra seca), documentació sobre ermites i capelles, la Guerra Civil a la Llitera, l’escola en època franquista, la implicació de la Secció Femenina en l’educació, treballs de musicologia comarcal, catalogació de campanes, i la coordinació d’una publicació sobre la població de Sant Esteve de llitera, en col·laboració amb l’Ajuntament d’esta localitat. Com podeu veure, no perden el temps.

També han convocat una beca d’ajut a la investigació sobre temes comarcals destinada a estudiants universitaris per aprofundir en els diferents temes culturals de la comarca (podeu veure les bases al web). A més, han fet dues sortides amb estudiants de l’IES de Tamarit de Llitera i de Binèfar per la part alta de la comarca per a conèixer els valors patrimonials de la zona.

Pel que fa a publicacions, per enguany s’ha previst l’edició del llibre ‘Las Violetas’, publicat l’any 1850 per la poetessa tamaritana Dolores Cabrera, així com dos treballs sobre la figura d’esta poetessa romàntica. El CELLIT fa també col·laboracions periòdiques, principalment sobre temes d’història local, amb les publicacions comarcals com Somos Litera o La Litera Información, així com amb les ràdios locals. En termes de publicacions periòdiques, actualment s’està preparant el sisè volum de la revista Littera (Revista de Estudios Literanos), i, tot aprofitant les possibilitats de la xarxa informàtica, números anteriors de la revista ja són accessibles a través del lloc web del Centre, que també compta amb un compte de Facebook molt actiu.

D’altra banda, s’estan documentant diversos arxius particulars i institucionals de Peralta de la Sal i de Sant Esteve de Llitera, i es preveu fer alguna conferència per a exposar les principals troballes. D’entrada, l’abril passat, en el marc de la Setmana Cultural de Peralta de la Sal, Víctor Bayona va fer una xerrada sobre els documents de Casa del Notari que van ser donats per la família a l’Ajuntament del poble.

Recentment s’han fet dues exposicions força interessants a Binèfar i a Sant Esteve de Llitera, una sobre la figura de Jaime Pla i la seva activitat com a reporter gràfic de la guerra d’Àfrica; i l’altra sobre fotos estereoscòpiques de Rocafort i del mateix poble de sant Esteve de Llitera amb motiu de les jornades culturals. També està previst que el CELLIT col·labori amb l’exposició sobre paleontologia que es farà a Alcampell durant el mes d’agost.

En el transcurs del 2019 esta previst seguir la gravació d’interpretacions musicals de la comarca i a principis de l’any que ve es pretén publicar un llibre-CD. A més, al llarg d’enguany hi ha previstes diverses conferències centrades en els diferents estils arquitectònics històrics que es troben a la comarca: romànic, gòtic, mudèjar i barroc.

Una activitat frenètica indispensable per a seguir el batec de la comarca i conèixer el seu patrimoni històric i cultural, que us recomanem seguir a través del seu web: www.cellit.es

 


*Publicat a Temps de Franja n.142, juliol-agost 2019

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: