Nou número de La Rambla, l’essència d’un poble
// Josefina Motis
Com cada any a l’estiu, a Albelda es publica la revista La Rambla amb notícies i cròniques de tot el que ha passat durant l’any al poble. Aquest 2024 s’ha publicat el número 48.
La revista s’obre amb un editorial escrit per Esther Sabaté. Amb motiu de la Festa major, l’alcaldessa M. Ángeles Roca fa un discurs amb els bons desitjos de que siguin uns dies de animació i convivència. Es presenta la programació que aquest any ha sigut especialment animada i ha durat sis dies. Una de les coses especials, com cada any, és la caminada fins a l’ermita de Sant Roc, a uns 3km del poble, on es fa una cerimònia religiosa amb xocolatada i curses variades.
La revista porta un apartat anomenat ‘Casa de la Vila’, on s’hi exposen tots els ingressos i despeses de l’ajuntament, reflectits de manera molt meticulosa, amb tot el que s’ha gastat en millora de carrers, places, l’accés a la piscina, així com en conservació de patrimoni cultural com pot ser el campanal.
Després vénen les aportacions de les associacions, que detallen molt bé tot el que han pogut fer. Al poble les associacions estan molt arrelades i consolidades, en cada tema tenen la seva especialitat que porten de manera activa i entusiasta. Entre les que ara hi ha en actiu s’hi poden comptar l’associació de mares i pares d’ Albelda, la de dones, la de caçadors, la de pensionistes i jubilats, la d’estudis de ceràmica, la penya Lo Magré, i les penyes d’Albelda, a més de les esportives Club Atlètic Albelda i Albelda Futsal.
Hi ha també una amplia aportació de la Biblioteca, de la que se’n pot fer un tema apart. Igualment del article de l’escola de educació infantil Lo Niu.
Un dels apartats de la revista és ‘Albelda, un Lloc per quedar-s’hi, on s’explica l’experiència de algunes famílies que han triat viure al poble, en aquest cas la família del nadó Lluna Santos Navarro. Pel que fa a ‘Albeldenses en el Mundo’, en aquest exemplar es tracta d’Eliseo Trenc Ballester, que viu a França. També hi ha una molt interessant entrevista a Javier Milelire, que va muntar el seu propi taller mecànic al poble quan Albelda es va quedar sense.
A la secció ‘Magazin’ hi ha col·laboracions dels lectors, que sempre són d’allò més interessants i que representen l’essència del poble. Esta vegada Carlos Corbera Tobeña explica els murals de la parròquia de Sant Vicent, mentre que Enrique Corbera Abillar fa una àmplia exposició de l’arribada de l’aigua del canal i del treball que va costar passar del secà al regadiu.
És també molt interessant l’article d’Anabel Gracia i Damas sobre com es pot estimar la llengua que es parla. José Luis Sancho escriu “Estampas de amor” referint-se, amb gràcia, a unes gates i gatets de casa seva. Una pinzellada per Albelda es una comunicació afectiva de la muralista que va pintar una gran imatge a la entrada del poble fa un temps. Agustín Benito escriu “La vida sigue igual”, entre humor i crítica d’alguns punts tal com va passant la realitat. El “Summer Camp Albelda 2024” tracta de 49 nens vinguts de fora que s’instal·len al poble i se’ls hi mostra la manera de viure i se’ls organitzen moltes activitats. Celia Motis Paniello amb la poesia “Cosntelación Fugaz” fa una demostració de sensibilitat alçant “la mirada al cel”.
Finalment, la revista inclou un ampli dossier de premsa, amb un recull de notícies del Diario del Alto Aragón i del Somos Litera referents al poble. Allà hi ixen des de notícies sobre la Festa del Tossino, fins a temes d’esports, de la Residència La Sabina o del futur assecador de pernils. En l’àmbit esportiu es dona especial importància al corredor Pol Oriach, sempre millorant resultats, campió d’Espanya sub-23 en els 1.500 metres, convocat per al mundial University de Cross, i amb possibilitats per a competir a Europa i als pròxims jocs olímpics, segons la premsa.
Tags: Llitera