L’homenatge a les víctimes de la Covid-19 a Albelda
// Josefina Motis
Ja ha passat l’estiu, tan complicat, tan diferent. Ha estat totalment marcat per la pandèmia, per la Covid-19 que ha envaït els ambients i les vides. Sanitat, algunes economies i la quotidianitat de les persones porten el pes de la situació.
La Rambla d’Albelda es va rebre puntualment a mig agost, revista en la que s’hi reflecteix de manera immillorable la realitat local. Les salutacions dels editors fan referència a l’estiu amb ganes de desconnectar, però amb la necessitat de quedar-se quiets i d’esperar que el proper sigui millor. Destaquen també la gran responsabilitat que ha tingut el poble a l’hora de seguir les pautes i d’evitar contagis. Val a dir que els responsables han funcionat a tota màquina, començant per l’Ajuntament, que va contractar una empresa per a fer desinfeccions de les vies publiques, tasca en la que han col·laborat també alguns tractors del poble i els bombers de la comarca.
El programa de les festes es va limitar als actes religiosos, la romeria a Sant Roc amb totes les precaucions. El dia 15 es va obrir a la Biblioteca la exposició “La memoria de los árboles”, que va estar oberta fins el 31 d’agost. Les associacions, tan arrelades a Albelda, i els esports, destaquen per la seua inactivitat o per activitats reduïdes i diferents a altres anys, ressaltant la responsabilitat del moment i la esperança que dintre de poc es vagi superant la situació i continuar endavant
Altres temes amenitzen la revista, com una família que ha retornat al poble, la secció d’albeldans pel món amb la Rosa Riu que viu a París. També hi ha un article informatiu que parla de l’actualitat a través del passat, un article que firma Carlos Corbera Tobeña titulat “Pestes, epidemias y pandemias a lo largo de los siglos”, on es donen alguns apunts de la història d’Albelda, que els més grans ja havíem sentit però sempre pensant que ja eren situacions del passat i superades.
Cal destacar, en aquest exemplar de La Rambla, la referència a l’homenatge que es va fer a les persones que ens han deixat per aquesta malaltia desconeguda, a més de a tota la població. Així, s’hi inclouen algunes reflexions en positiu de l’escriptor Manuel Vila, que val la pena ressaltar en un moment en el que, davant la incomoditat de la situació per la necessitat de seguir unes pautes per evitar contagis, algunes persones fan disbarats i s’ho prenen com una invasió de la seva llibertat. L’escrit de Manuel Vila es va llegir en públic al Parc del Llironer, amb motiu de l’homenatge que es va fer a tots els pobles d’Aragó el dissabte 27 de juny per a expressar solidaritat amb les persones que han sofert pèrdues familiars a causa de la Covid-19. Va ser una manera d’expressar gratitud a la ciutadania responsable i als professionals de la sanitat per l’atenció a les persones i servei a la societat. Per aquest motiu es va plantar una alzina o carrasca al Parc del Llironer, un arbre simbòlic resistent, fort i sempre verd. A mes hi van posar una rajola de ceràmica, encastada en una gran pedra plana i dreta amb la data de l’homenatge. A l’acte hi van participar representants de les associacions culturals d’Albelda, de la Corporació Municipal i de l’Ajuntament.
El text de Manuel Vila, titulat “Memoria y homenage a los que nos faltan”, diu que tots el pobles i ciutats han passat aquest temps d’angoixa i desconcert per una situació per a la que ningú estava preparat, i que va morir molta gent, però expressa un refiló positiu, d’esperança davant el sofriment, perquè gràcies a la fortalesa de la memòria ningú podrà esborrar aquells que ens han deixat sense poder acomiadar-nos. És un homenatge personal i social, que reconeix la necessitat de les virtuts, valors i sentiments per sortir endavant amb solidaritat.
Un dels grans valors que ha de tenir un poble és la unitat davant de la adversitat i el sofriment. Podem sortir sent millors que quan vam entrar a la pandèmia si estem units en el record dels que han marxat. Llibertat i unitat son els valors que han de estar presents en aquest record. Afegeix Manuel Vilas que hem de ser un poble respectuós, tolerant, generós i lliure, unit davant del dolor. Tots el espanyols som iguals davant el sofriment que hem passat i passem, sent aquesta consciència d’igualtat una forma d’homenatge a les víctimes del Covid-19.
Tags: Llitera
Trackback des del seu lloc.