
L’Hidrogeodia 2023 es va celebrar a la Llitera Alta
// Josefina Motis
El passat 25 de març, per celebrar el dia mundial de l’aigua, l’Associació d’Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça (AGEOMINLIR) va organitzar una jornada de divulgació de l’hidrogeologia i de la professió d’hidrogeòleg. L’objectiu de l’Hidrogeodia, promogut pel Grup Espanyol de l’Associació Internacional d’Hidrogeòlegs (AIH-GE), és donar a conèixer les aigües subterrànies i la seva importància per al bon funcionament dels ecosistemes, en una època caracteritzada per canvis des del punt de vista climàtic i socioeconòmic. L’Hidrogeodia 2023 de la província d’Osca es va fer a la Llitera Alta, curiosament la zona de secà de la comarca, i a la Baixa Ribagorça.
L’activitat va consistir a una excursió oberta al públic per tal de conèixer alguns dels indrets de més interès des del punt de vista de l’aigua a la zona nord de la comarca de la Llitera i sud de la Ribagorça. La sortida es va fer en autocar des de Castellonroi, concretament des del restaurant a peu de carretera Los Amics. Des d’allà, la comitiva es va dirigir al congost del barranc entre Valldellou i Camporrells, per veure les formacions de pedra tosca, i el barranc de la Pedrissa de Camporrells.


Es va continuar cap a Estopanyà, fins al paratge de la font redona. Després l’excursió va seguir fins el llavador de Benavarri, des d’on es va tornar enrere per divisar el poljé de Saganta i tot el que representa en termes de circulació d’aigües subterrànies. Posteriorment es va baixar cap al barranc de Gavassa, on els participants van poder constatar la poca aigua que raja de les diverses fonts que alimenten el curs aquàtic durant aquesta temporada de prolongada sequera. Cal dir que el congost de Camporrells-Valldellou i el de Gavassa transcorren en paral·lel, separats per una quinzena de quilòmetres, i comparteixen unes característiques que els fan únics, amb una fauna, geologia i flora peculiars, corresponents a altres latituds.
L’excursió va finalitzar a Peralta de la Sal, on les persones participants van poder dinar (cadascú portava el seu àpat) i després visitar el famós salinar, unes instal·lacions que van estar actives durant segles fins que es van tancar fa un parell de dècades.
La sortida va ser gratuïta, i pel perfil dels camins i desnivells a recórrer els organitzadors van recomanar que no hi assistissin menors de 5 anys. Estava prohibit deixar deixalles en tot el recorregut, sent obligatori un comportament cívic i seguir en tot moment les normes dels guies. Es van donar també unes recomanacions pel tipus de calçat i la roba a portar. Els guies tenien la potestat d’expulsar del grup les persones que no complissin amb les indicacions.
El dia va ser excel·lent per a caminar pel camp i es van poder visitar tots els indrets previstos. L’autocar va ser subvencionat per l’Associació Internacional d’Hidrogeòlegs. Els guies van ser els geòlegs Josep Maria Mata, Josep Maria Massip i Jorge Franco, acompanyats per l’expert local Sebastià Agudo Blanco. És una interessant activitat que cal agrair als esforços i bona feina duta a terme per l’Associació d’Amics del Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça. Esperem que en facen moltes més.
Al web informatiu comarcal La Litera Información podreu veure una sèrie de fotos d’esta excursió.
Tags: Llitera