Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

L’assecador de pernils d’Albelda a la revista ‘La Rambla’

// Josefina Motis

Rebuda la Revista la Rambla d’aquest estiu, es veu que és optimista i plena de contingut, amb molts temes interessants a comentar. Es posa atenció especial a l’article de l’apartat ‘Casa de la Vila’ titulat “El secador de jamones”, vist des de l’òptica dels responsables del poble i de la política d’Aragó.

Després d’algunes polèmiques que qüestionaven la ubicació en un espai històric, cosa de que en el moment de l’inici del projecte cap Grup ni Institució va dir res, de que recentment s’hagi recordat algun problema legal a altres països del titular de l’empresa Litera Meat, val a dir que per fer acusacions s’han de tenir proves dels fets i de la resolució, sobretot quan aquest responsable està actuant amb llibertat. Utilitzar aquestes polèmiques per acusar algun responsable del Govern d’Aragó de tractar amb gent poc legal és una postura que mostra poca serietat per part de qui ho fa, si a la comarca s’actua legalment.

Albelda, un poble amb gran tradició tossinaire. / J. Espluga

Dit això, ací volem presentar alguns detalls de la informació que es publicava a la revista La Rambla d’aquest passat estiu. El cas és que, a primers del 2018, l’alcaldia d’Albelda va començar a conversar amb l’empresa Litera Meat, del grup Pini, sobre la possible ubicació de l’assecador de pernils portats de l’escorxador de Binèfar, sent declarat com inversió d’interès autonòmic des d’aquell any. El 18 de gener de 2022 es va publicar al Butlletí Oficial de la Província d’Osca l’acord urbanístic entre l’Ajuntament del poble i Litera Meat per requalificar 152.126 metres quadrats de superfície agrícola, com sol urbanitzable d’ús industrial. Es va justificar aquesta ubicació a Albelda pel clima sec i fresc del poble, a més de la seva posició central entre les províncies de Saragossa, Osca, Lleida i Barcelona que aglutinaven un percentatge important de la producció de porcí a nivell nacional. A mes hi havia vies de sortida del producte a destinacions nacionals i internacionals.

L’assecador de pernils del grup Pini d’Albelda te previst produir uns 3 milions de pernils i 500.000 espatlles anuals. Per dur a terme el projecte i adequar les instal·lacions es preveia una inversió aproximada de 60 milions d’euros. La finalitat d’aquest projecte es tenir un rendiment econòmic. L’empresa té presència als mercats mundials i podria satisfer una gran demanda d’un producte de reconeguda qualitat. A més, es revitalitzaria l’entorn rural afavorint la creació de treball. La influència pot ser positiva per tot l’entorn socioeconòmic.

En les argumentacions es posa especial atenció a la lluita davant la despoblació i en garantir oportunitats pels habitants. L’Espanya rural va desapareixent a un ritme lent, irreversible, i la comarca no n’és una excepció. És vital atreure i retenir població a aquest món rural, donar-li valor, millorar-ne les infraestructures i els serveis pels habitants amb un model de progrés econòmic equilibrat i sostenible. Albelda necessita garantir el manteniment de la població millorant la qualitat de vida, així com la viabilitat econòmica i social.

Els responsables de La Rambla des de Casa de la Vila diuen que aquesta inversió alimentaria és com una compensació que enclava les arrels en la pròpia historia econòmica, social, agrícola i ramadera. A la revista s’hi publica també una entrevista al Vicepresident del Govern d’Aragó, Conseller d’Indústria i Desenvolupament Empresarial, Arturo Aliaga, que es mostra orgullós d’Albelda i de l’actitud de l’alcaldessa per procurar el millor pel futur del poble. Entenem que són arguments que s’han de tenir en compte a l’hora de valorar l’afer de la polèmica ubicació de l’assecador de pernils d’Albelda, que ja va ser tractada en altres articles de Temps de Franja.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: