Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

‘La Rambla’ i els caçadors d’Albelda

// Josefina Motis

A Albelda es publica cada any un nou número de la revista La Rambla, que tracta del que ha passat al poble en diferents apartats. El número d’enguany és el que fa 47 i va eixir a final d’estiu, amb temes molt interessants que ací volem ressenyar breument.

En primer lloc, cal agrair l’editorial amb el que s’obre la revista, amb un bonic missatge per part de les persones editores. Després, les nombroses associacions locals tenen un espai per a expressar-se, entre les que hi trobem l’Associació de Mares i Pares, l’Associació de Dones d’Albelda, l’Associació de Caçadors, la de Pensionistes i Jubilats ‘San Vicente Mártir’, l’Associació Lliterana d’Estudis de Ceràmica, les associacions esportives Club Atlètic Albelda i Albelda Fut-Sal, la Penya Lo Magré i les Penyes d’Albelda. Hi ha també un article sobre l’escola infantil Lo Niu i un text de la Biblioteca sobre l’exposició i actes de La Companyia Il·lustrada. Després ja es passa a la presentació del programa de les festes de Sant Roc, que van ser ideals per a passar-s’ho bé, així com per a promoure la convivència i el retrobament de la població.

Hi ha també un extens apartat dedicat a la Casa de la Vila, amb explicació dels comptes i de projectes de millora del lloc. En aquest apartat es fa una presentació del mural pintat recentment, que dona la benvinguda a l’entrada del lloc, i que podeu veure en la foto que acompanya esto text.

L’article «Albelda un lloc per a quedar-s’hi» tracta d’una família de persones immigrants que ara resideix al lloc, mentre que el d’«Albeldenses pel món» presenta la trajectòria de Jesús Saurina Salas, que viu a Brussel·les. A més, es fa una entrevista a German Alcañiz, agricultor, ramader i empresari local.

L’exemplar es clou amb un dossier de premsa on s’exposen noticies de premsa que han tractat esdeveniments importants del poble, entre els que destaquen els dedicats a l’esportista Pol Oriach, que ha tingut èxits de primera línia. Tot plegat son 67 pàgines de revista amb molts articles interessants.

Esta vegada, voldríem ressaltar un escrit que crida l’atenció per semblar una contradicció. És un article de l’Associació de Caçadors. Podríem pensar que el caçador va a buscar les peces que li interessen i quantes mes millor, però, segons aquesta associació, avui dia ja no es tracta de caçar el màxim de peces possibles, sinó que el caçador modern es vol presentar com un «gestor» de l’entorn i, a més, paga per fer aquest treball. Fins i tot, en molts casos, estalvia recursos econòmics a les administracions. L’article destaca que la caça és una especialitat esportiva completa, per a la que es necessita unes condicions físiques, un esforç i uns coneixements, uns valors i un respecte per la natura. Resulta curiós el fet que, mentre que en un principi la caça era una necessitat per aconseguir aliments, actualment es considera una activitat esportiva i important per a la regulació de l’ecosistema. En aquest sentit, segons aquell article, l’Associació de Caçadors d’Albelda manifesta el seu compromís amb l’entorn natural i la seva contribució a la conservació de la fauna autòctona. Per una banda, ajuden a tenir un control sobre especies que ara no tenen depredadors i es reprodueixen ràpidament, com el senglar o «jabalí», o certs tipus de conills, que provoquen danys en cultius i accidents de trànsit, al temps que desequilibren l’ecosistema. Per una altra banda, intenten protegir les especies vulnerables, com la perdiu, controlant els períodes de caça i les quantitats que es poden caçar. Es diu que al terme municipal d’Albelda es un dels pocs, potser l’únic, on es conserva la «perdiu roja» pròpia d’aquesta zona. Aquesta associació ha fet una forta inversió per conservar aquesta espècie de perdiu, per la qual cosa han construït set basses que mantenen sempre plenes, així com cuidant els abeuradors ja existents a la zona dels Pllans, on les condicions climàtiques solen ser adverses. Ressalten que aquesta inversió ha estat feta pels membres de l’associació, sense rebre cap ajut de les administracions públiques, ni tan sols de les que diuen estar a favor del medi ambient. Per tot plegat, l’Associació de Caçadors d’Albelda convida la gent del poble a fer un passeig per la zona dels Pllans i poder observar el que es fa per la bona conservació del lloc.

Mural de l’entrada d’Albelda inaugurat aquest 2023. / J. Espluga

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: