Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La memòria del cànem a Castellonroi

// Josefina Motis

Durant els raders mesos l’associació ‘La Cabanyera’ ha presentat el seu primer projecte cultural vinculat al poble de Castellonroi. Es tracta de “La memòria del cànem”, una exposició sobre el cànem i la seva utilització en el passat a la comarca, feta amb la participació d’especialistes en el tema i la col·laboració de la gent del poble, que ha ofert peces tèxtils antigues elaborades amb aquest material i també s’han fet treballs artístics.

“La memòria del cànem” pretén posar en valor la producció d’aquesta planta en la seva faceta tèxtil, que es va cultivar a Castellonroi i a altres zones dels voltants almenys durant dos segles, des de mitjan segle XVIII fins a mitjan del XX, moment en què es va deixar de plantar i van desaparèixer els oficis relacionats amb la seva elaboració. A Castellonroi, algunes cases del poble encara conserven fil, cordes, mantes, taleques i llençols. A l’exposició es van poder veure i tocar peces tèxtils amb la marca del pas del temps, com taques i cosits . A més els organitzadors de la mostra van exposar una sèrie de treballs artístics fets a un tros de cànem per unes 60 persones del poble i dels alumnes de l’escola. La mostra s’ha fet participativa i intergeneracional.

El cànem és una fibra tèxtil llarga, suau i resistent. La tela pot presentar diferents qualitats, unes vegades pot ser molt aspra i altres més fina que el cotó. Es aïllant, fresca, absorbent i duradora. Potser es va deixar de cultivar per la problemàtica que podia presentar la seva varietat com a cànnabis. En general, els oficis artesanals del cànem es mantenen com a testimoni de patrimoni cultural tal com es mostra en el “Museu del Cànem” per l’associació “Escuela de de los Trabajos Artesanales del Cáñamo” de Callosa de Segura, a Alacant.

La Cabanyera es una iniciativa que es fa al poble de Castellonroi amb la pretensió de convertir-se en un element dinamitzador cultural i social a nivell local. És un projecte d’una família, la de Xavier Comas Bartra i Àngela Llaquet Altemir, que ha promogut la reconversió d’una nau agrícola en habitatge i espai obert a iniciatives socioculturals i artístiques. Es pretén mantenir la edificació existent i el seu aspecte agrícola en un projecte arquitectònic a càrrec de Ferran Comas Llaquet i NUA Arquitectures, amb l’objectiu de fomentar l’interès pel món rural i el seu patrimoni, com corrals, palleres, cabanes, molins, granges, magatzems i naus agrícoles.

L’ exposició “Memòria del Cànem” s’ha pogut visitar a l’espai La Cabanyera entre els mesos de maig i d’agost, de manera gratuïta, i ha rebut moltes visites concertades. Es pot contactar amb La Cabanyera a través del seu compte d’Instagram (@lacabanyera) o per correu electrònic (info@lacabanyera.com) per a concertar futures visites. L’exposició ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Castellonroi i la col·laboració d’una vintena d’empreses de la zona. Després de l’èxit del primer estiu, esperem que siga el començament de moltes més iniciatives tan interessants com aquesta.

Exposició La Memòria del Cànem – La Cabanyera. / La Litera Información)

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: