Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

La Llitera Solidària i les beques Lynch

// Josefina Motis

La síndrome de Lynch és una condició hereditària que incrementa la probabilitat de presentar càncer de colon y e. N’existeixen dos subtipus. La síndrome de Lynch tipus 1 incrementa el risc de patir càncer de colon i de recte, mentre que la de tipus 2 s’associa a més a altres tumors com el d’endometri, ovaris, intestí , urèter i, en menys proporció, de pelvis renal. El trastorn va ser descrit pel professor Henry Thor Lynch l’any 1966, d’ací el seu nom. Hores d’ara, la seua existència es pot detectar a través d’una sèrie d’indicadors ja coneguts. Com que certes variants d’aquesta malaltia són hereditàries en un vuitanta per cent, l’objectiu és detectar els possibles portadors quan són joves per tal d’evitar que es desenvolupi la malaltia. El cas és que a Tamarit de Llitera hi ha una organització impulsada per Mercè Miranda, que, en contacte amb l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona, organitza activitats a diversos pobles lliterans per a conscienciar i recaptar fons per a investigar aquesta malaltia.

En esto sentit, l’agost de l’any passat a Albelda es va fer una jornada d’activitats per recaptar fons per a la Beca Lynch-Oncologia Hereditària. La jornada va comptar amb una molt bona resposta popular, va estar molt animada i es van recollir mes de 7.000 €. Aquest any 2019 s’ha tornat a fer una diada similar, coordinada per Mercè Miranda i Alba Garreta, el passat dissabte 6 de juliol, per evitar coincidir amb les festes d’estiu i els seus preparatius.

Amb el cartell “Stop morir joven”, s’informava del motiu i activitats de aquesta jornada. La resposta va ser molt positiva i també hi va assistir molta gent del poble i de fora. La jornada va ser possible gràcies a un grup de gent molt ben organitzat, amb el suport de l’Ajuntament i als esforços de la Penya Lo Magré en la preparació de menjars i acolliment.

La inscripció es va fer al passeig La Rambla, amb un preu de 15 € per als adults i de 5€ per als menuts. El programa començava a les 3 de la tarda amb la l’acollida als participants i l’explicació de les tres proves programades. Una es deia ‘Albelda Aventura’ i consistia en una sèrie d’activitats canyeres per tot el poble, des de tir amb arc, cercar en un toll, pujar un pal, etc., que els participants havien de fer en grups, que podien ser de familiars amb menors. Aquesta activitat es va fer a les 5 de la tarda. Una altra activitat, el ‘Rogaine nocturn’, es va fer a dos quarts de deu de la nit i va consistir en un joc d’orientació nocturna amb un mapa en el que des del punt de sortida s’havia de trobar una sèrie de pistes i completar el circuit amb un màxim de tres hores de temps. En paral·lel, es va organitzar una tercera activitat consistent en una caminada popular nocturna amb sortida a les deu de la nit i arribada de tornada a les onze, moment en el que es començava a repartir el sopar. Per acabar-ho de completar, un cop finalitzades totes les activitats es va dur a terme un sorteig amb premis.

En definitiva, va ser una diada molt especial, un èxit de participació popular i molt satisfactòria per a tots els organitzadors i persones participants. Cal remarcar el suport i aportacions que van fer algunes entitats del poble com a col·laboradores de l’esdeveniment, com la Residència La Sabina, Carn Nature, el Bar Manel, el Servei de Taxi Trullenque, la Cooperativa San Isidro, La Caixa i una creixent llista de comerços de la comarca. La idea per al futur és aconseguir que la xarxa de municipis on es facin estes i altres activitats siga cada vegada mes ampla. Al web http://becalynch.com/ es poden consultar les activitats que es van fent.

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: