Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La Llitera Circular

// Josefina Motis

Fa poc mos va arribar una noticia d’un projecte interessant i innovador, amb el que la comarca de La Llitera dona un pas important cap a la sostenibilitat ambiental. De fet són dus projectes relacionats, “La Llitera Circular” i la “Biblioteca de les coses”.

La Llitera Circular és un pas important cap a la sostenibilitat ambiental. Pretén servir com a base per a fer efectiu el compromís comarcal amb la gestió responsable dels residus. El projecte té com a objectiu principal el posar en marxa pràctiques sostenibles i conscienciar la comunitat sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar els residus per a protegir l’entorn.

Per aquest motiu s’ha creat la pagina web www.literacircular.es que està en línia amb la normativa europea i estatal. Esta web serà un centre d’informació i participació, que facilitarà l’accés a mitjans i consells per a millorar el comportament dels ciutadans i ciutadanes en relació als residus.

La “Biblioteca de les Coses” és una iniciativa de reutilització i ús compartit de coses. Mitjançant una app es pretén donar una segona vida al material particular en bon estat. Disposarà, per exemple, de productes pràctics com serres, trepants, projectors, eines de neteja, etc. Per accedir al servei, els ciutadans s’han de fer socis d’esta “biblioteca”, i segons l’objecte que vulguen prendre, hauran pagar una petita fiança per a poder utilitzar-lo.

La “Biblioteca de les Coses està ubicada a les instal·lacions del “Punto Limpio” de Binèfar, i s’ha posat en marxa amb una subvenció del Govern d’Aragó. S’hi pot accedir amb una aplicació mòbil. Amb aquesta aplicació també es podrà donar d’objectes que ja no es fan servir, per afegir-los al catàleg de préstecs.

La Comarca de La Llitera, en col·laboració amb els ajuntaments del territori, té previst treballar en els àmbits de l’educació i sensibilització ambiental per l’economia circular i l’adaptació al sistema de recollida de residus, per a poder complir els objectius de recollida selectiva marcats per la normativa europea i estatal.

El Conseller responsable d’esta àrea ambiental, Javier Llop, va presentar el projecte als alcaldes de la zona i va convidar els veïns a visitar al portal Web literacircular.es animant la població a comprometre’s amb la sostenibilitat. Tania Solans, presidenta de la comarca de La Llitera va manifestar que amb aquest projecte es decideix clarament adoptar pràctiques sostenibles demostrant el compromís de cuidar l’ambient i la millora de la qualitat de vida dels habitants. La voluntat es avançar cap a una gestió dels residus d’acord amb les exigències europees.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: