Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

La Festa del Tossino d’Albelda va tornar a ser un èxit de públic

// Josefina Motis

Lo diumenge 28 de gener es va celebrar la tradicional Festa del Tossino d’Albelda, amb un impressionant programa a càrrec de la Penya Lo Magré. La premsa local se’n va fer ressò i La Litera Información va titular «La Festa del Tossino a Albelda, imbatible», mentre que Somos Litera va parlar de «Otra fiesta del Tocino para guardar», amb una àmplia informació i elogis al poble i la comarca per haver sabut mantenir esta festa durant tants anys.

La Litera Información afegeix que la festa com a tal va començar després d’un curs de soldadura que es va fer als anys 80, quan el professor va proposar celebrar la fi del curs amb el sacrifici d’un tossino per a compartir-lo amb la resta de la població, tal com s’havia fet antigament amb la matança del porc. Per això, tots els últims diumenges de gener es repeteix aquest acte, millorant espais i decoracions, sempre començant amb una xocolata i acabant amb la caldereta.

Esperem que la festa continuï durant molts anys i que tingui l’interès de la joventut. Des de la Penya Lo Magré tenen interès a que així siga, i així ho manifesta el seu president, Pedro Gracia, que compta també amb el treball dels centenars de voluntaris i voluntàries que s’apleguen per a fer-la possible cada any. Un voluntariat que defensa la identitat i els costums del poble, que han fet que la festa haja estat declarada d’interès turístic a Aragó, motiu pel qual cada any hi acudeixen més de cinc-mil persones d’arreu, que omplen Albelda durant unes quantes hores des de la Rambla al Torrent.

Enguany ha estat pregoner Cosme Garcia, de la COPE de Lleida, un paper que en el passat han jugat personatges de la talla de Labordeta, Gironella, Monesma o Pere Tàpies, entre altres. Els carrers han estat plens de gent, amb cares de sempre i amb cares noves parlant noves llengües i mirant amb interès i curiositat els actes que s’hi feien. Hi va haver menys autocars que altres anys, però molts més cotxes. Les paradetes van ser les habituals en els espais corresponents, si bé s’hi va observar un augment de les firetes.

Hi va haver molta requesta per esmorzar carn a la brasa, que era servida amb molta agilitat per les persones voluntàries. Fogoners i mondongueres van estar tot lo dia molt actives. Les olles bullint per als que preferien la caldereta. L’ambient va estar animat a tota hora pels Tirurirus Free, el grup de gaiters que posen el toc de folk en totes les fires comarcals.

En definitiva, entre l’organització, les persones voluntàries, la festa, el poble, la ràdio, lo tossino, la tradició, l’ambient, la caldereta i el temps favorable, han fet que la Festa del Tossino d’enguany haja estat un altre gran dia per a Albelda i la Llitera.

Festa del Tossino d’Albelda. / I. Gracia-La Litera Información

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: