La despoblació de la Llitera a la cadena SER*
// Josefina Motis
Des de fa un temps, la Cadena SER organitza una sèrie de debats i cròniques sobre la despoblació. Les dades mostren que Espanya ha duplicat la seua població durant els raders noranta anys, un període de temps en el que la província d’Osca ha perdut quasi vint-i-cinc mil habitants, i en el que la població espanyola s’ha concentrat en només un 30% del territori, deixant amplies zones quasi despoblades.
Amb la iniciativa «En marcha por la España vaciada», la Cadena SER dona la possibilitat de conèixer les iniciatives particulars i col·lectives que intenten compensar aquesta situació. Els passats dijous 29 i divendres 30 d’octubre, els reportatges itinerants de la SER van passar per Aragó. De la província d’Osca va ser la Llitera, a través de Ràdio Binèfar, on va tenir lloc l’esdeveniment. Donades les restriccions de mobilitat a causa de la pandèmia, les conferències, xerrades i debats no van poder ser presencials, sinó que es van fer en streaming pel web LaEspañaVaciada.es.
El dijous 29 d’octubre es va celebrar una taula rodona virtual amb joves, moderada per la periodista Ángeles Caso, on hi van participar especialistes en despoblació rural espanyols i europeus, així com el gerent de l’Instituto Aragonés de la Juventud, coordinador del «Plan de retorno del talento joven de Aragón».
El divendres 30 hi van participar diverses empreses de la província, inclosa la Lonja Agropecuaria de Binèfar, que van explicar el seu funcionament al món rural i com aconsegueixen frenar la despoblació i proporcionar arrelament al territori. També es va fer esment de les empreses i entitats que es dediquen al patrimoni turístic i cultural, que ajuden a donar a conèixer la província més enllà dels seus límits geogràfics.
En aquesta jornada es van donar a conèixer emprenedors locals, amb noms i cognoms, persones que han decidit omplir-se de valor, apostar pel món rural i crear-se una manera de viure en aquest espai. Entre les iniciatives lliteranes, va destacar la de Sorita, impulsada per una família que es va instal·lar en aquesta localitat abandonada del terme municipal de Baells i que ha posat en marxa un negoci de producció i venda de safrà («Azafrán de Zurita»). Una altra interessant iniciativa que es va mostrar va ser la de PerCorda, un grup musical format per joves de Peralta de la Sal amb l’objectiu de portar la música clàssica als pobles de la comarca.
Curiosament, el problema del despoblament està generant cada vegada més dificultats a les empreses de la Llitera, a les quals els costa trobar treballadors, sobretot a causa de la pèrdua de persones joves que marxen a estudiar. La forta indústria agroalimentària lliterana es veu frenada per les dinàmiques del despoblament.
La jornada va ser inaugurada pel president de la Diputació provincial d’Osca, Miguel Gracia, un defensor convençut del món rural. La cloenda va anar a càrrec de l’eurodiputada Isabel García Muñoz, qui va suggerir que caldria «una visió global i una estratègia coordinada que permetés millorar la imatge de les zones rurals, diversificar les activitats econòmiques, facilitar la connectivitat i millorar la coordinació entre totes les administracions».
*Publicat a Temps de Franja n.148, gener 2021
Tags: Llitera
Trackback from your site.