Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Important iniciativa econòmica a la Llitera

// Josefina Motis

El 2017 es donava a conèixer la notícia que el grup empresarial italià Pini construiria a Binèfar un escorxador de ramaderia porcina de grans dimensions. Seria una inversió de 70 milions d’euros que donaria treball a 600 persones en un principi, podent ampliar-les a 1.600 quan la instal·lació estigués a ple rendiment. Amb aquestes xifres, Litera Meat seria un dels escorxadors mes grans d’Europa. La nau disposaria d’una àmplia superfície en una parcel·la de 17 Hectàrees.

El grup italià diu que va escollir aquest lloc per ser una zona important en la producció de porcí, ja que produeix el 40% del total produït a Espanya. Des del principi, l’Ajuntament de Binèfar i el Govern d’Aragó van oferir a l’empresa tot el suport institucional al seu abast.

L’any passat es van fer els tràmits de requalificació del terreny i d’obtenir l’autorització ambiental. A més, per obtenir el vist i plau del Consejo Provincial de Urbanismo es necessitaven els informes preceptius de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i d’Aviacion Civil. Tot plegat va ser una tramitació costosa, però a gener del 2019 les naus estan gairebé acabades i la infraestructura principal ja te l’aspecte quasi definitiu. En la construcció hi treballen més d’un centenar d’operaris en tres torns de matí, tarda i nit, per tal d’acomplir els terminis acordats i entrar en funcionament el més aviat possible.

Tot i que les obres es fan a un ritme ràpid, encara queda molt de treball per endavant. La construcció de la depuradora es la primera fase, la bassa d’aigua es fa de forma pausada i la subestació elèctrica encara no ha començat. La maquinària es col·locarà a la recta final del projecte.

Dels 650 contractes inicials previstos, ja s’ha tramitat un compromís de contractació per a 150 persones mitjançant les ofertes del Instituto Aragonés de Contratación, havent-se prioritzat els llocs mes qualificats. De moment, el procés de selecció continua obert, amb la intenció de comptar amb tota la plantilla a punt quan arribi el moment de posada en marxa.

Binèfar es prepara per un important increment de població, cosa que repercutirà inevitablement en la capacitat dels serveis públics locals. Per aquest motiu, actualment s’està ampliant el Centre de Salut i està previst construir nombrosos habitatges. Fins i tot s’ha explorat alguna fórmula per a fer una bossa d’habitatges disponibles a tots els pobles de la Llitera, amb l’objectiu que l’increment de població sigui distribuït entre tota la comarca. Sens dubte, si el projecte continua endavant serà un punt d’inflexió en la demografia comarcal, que les institucions s’hauran d’esforçar per gestionar de la millor manera possible.Espai on es construeix l'escorxador. / La Litera Información

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: