Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Fem Art a Albelda

// Josefina Motis

En el seu moment s’anunciava la jornada multicultural a Albelda Fem Art per al dia 8 d’octubre organitzada pel Ceder i altres institucions locals, comarcals i col·lectius socials del poble. Javier Llop, vicepresident del Ceder Zona Oriental, i Marta Michans, del col·lectiu Merakimú, van explicar a Somos Litera Radio la forma i el fons de Fem Art. 

Fragment del FemArt / Autor foto

El Ceder Zona Oriental és una associació amb l’objectiu d’organitzar el desenvolupament econòmic, social, cultural i ambiental, o sigui, la evolució integral i sostenible de la zona on té el seu àmbit d’actuació, que en el present cas és al Cinca Mig, al Baix Cinca i a la Llitera. 

El col·lectiu Merakimú es un projecte que proporciona un espai per a compartir, per conèixer les persones i la seva vida una mica més, les seves històries. L’any passat Merakimú va publicar el llibre del projecte Pel forat de l’altre món (ressenyat en un TdF anterior), una de les iniciatives més exemplars en la recuperació de la nostra memòria i de promoció dels vincles locals.

Javier Llop explicà que ‘Fem Art’ és un projecte cultural que es posa en marxa amb l’esperança que tingui un vida llarga. Es part d’un projecte de cooperació del Ceder, que es va pensar que seria possible fer a la comarca, i es va escollir Albelda amb la intenció d’involucrar-hi totes les associacions que hi han volgut participar, com són la Penya Lo Magré, l’AMPA, l’Associació de Dones, les Penyes de Joves i l’Ajuntament, amb la dinamització de Merakimú. El projecte proposa un debat festiu sobre la ruralitat, sobre la dona i sobre l’art, en una jornada completa repleta d’activitats en les que s’hi ha implicat bona part de les principals associacions d’Albelda. 

Les activitats començaren a les 9 del mati amb la iniciativa de la Penya Lo Magrè, i consistien en un taller de cuina intercultural en el qual dones de diverses cultures van cuinar diferents tipus de plats típics. Després, al migdia, a la plaça del poble es va fer un tast popular d’aquella cuina intercultural. Durant el mati a la Rambla hi va haver una mostra d’artistes rurals, i s’hi va fer una activitat de Merakimú titulada «Pasacalles Las Violetas». A la tarda, hi van haver activitats de l’AMPA i de l’Associació de Dones a la Plaça major, i una mostra de música a l’església. 

La cuina va ser també l’aportació de l’Associació de Dones a les 9 del vespre al pavelló municipal, on es va celebrar una «tortillada» popular, amb una gran varietat de tastets. Al vespre, després de la tortillada, les Penyes de Joves també van animar el pavelló municipal amb activitats musicals i de festa, amb una sessió de DJs en femení. 

Passat aquest dia 8 es van publicar imatges que mostraven que hi va haver molta participació i s’espera que es pugui repetir. Marta Michans, en les declaracions a Somos Litera Radio, va manifestar-se molt satisfeta de que el Ceder Zona Oriental hagués impulsat aquesta iniciativa, i que comptés amb tots els col·lectius implicats, ja que són aquest tipus de coses les que donen vida als nostres pobles i fan que valgui la pena viure-hi. Confiem que l’experiència es puga repetir en futures edicions i es consolide en el calendari anual d’activitats lúdico-culturals.


Publicat a Temps de Franja n. 155, novembre 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: