Educació intergeneracional a la Llitera
// Josefina Motis
Aquest curs 2019- 2020 la Comarca de la Llitera ha promogut un projecte intergeneracional d’aprenentatge a Binèfar. El centre d’ensenyament Victor Mendoza, amb la col·laboració amb la Residencia Comarcal de Persones Grans, ha dissenyat uns programes d’Aprenentatge-Servei sobre aquesta temàtica.
Aquests programes constitueixen una pràctica educativa en la que els escolars aprenen mentre actuen sobre les necessitats de la gent gran, amb la finalitat de millorar una situació de l’entorn posant en pràctica els seus coneixements, habilitats, actituds i valors. En el marc del programa es duen a terme diferents activitats, com jocs de taula, jocs tradicionals, tallers de plàstica, de contar experiències, etc., per tal de promoure les competències bàsiques socials i ciutadanes en la autonomia i iniciativa personals; l’estimulació del esforç, la responsabilitat i el compromís solidari; així com habilitats per a participar en la vida social de manera positiva. D’aquesta manera, els i les alumnes no només es sensibilitzen amb situacions concretes, sinó que passen a la acció i en promouen la millora.
Residència comarcal de Binèfa. / Somos Litera
En principi, s´han fixat tres sessions al mes amb una durada de 90 minuts, adaptades als horaris de la Residència en la rutina diària de menjars i descans, a més d’activitats varies que es van fent. Cada sessió es dissenya amb uns objectius marcats i unes habilitats a treballar per a cada resident i per als nens i nenes d’educació primària.
A les persones grans que viuen a la Residència, aquest projecte els dóna l’oportunitat d’intercanviar experiències i coneixements amb infants de diferents edats. Així, es fomenta la solidaritat entre les diferents generacions, millorant la seva autoestima, afectivitat i qualitat de vida. Tot plegat millora la autoestima dels residents i afavoreix que se sentin com el que són, membres actius de la societat.
La finalitat principal del treball intergeneracional es descobrir i afavorir les relacions entre persones de diferents generacions , produint un benefici per a tots el participants i a la societat en el seu conjunt, tot fent de la Residència un centre obert. Una iniciativa a valorar i que s’hauria de promoure en altres llocs similars, un projecte brillant per a la formació de les persones, la relació i la educació emocional
La Comarca de la Llitera gestiona dues residències de gent gran, totes dues públiques, una situada a Tamarit i una altra a Binèfar, sent un dels únics organismes comarcals d’Aragó que assumeix aquesta funció tan necessària per a la població. Aquestes residències apleguen una bona part de les persones dels pobles comarcals amb necessitats de cura. Seria molt positiu replicar més iniciatives com la ressenyada, ja que vivim en una societat excessivament compartimentada, que necessita d’activitats que trenquin les barreres entre generacions i afavoreixin les interrelacions socials als nostres pobles.
Tags: Llitera
Trackback from your site.
Josefina Motis
| #
Hi ha que dir que a Albelda, la Llitera, hi ha la residencia La Sabina que acull a gen gran del poble i comarca de la que els familiares estan satisfets del tracte i funcionament. Per aquesta residencia privada es paga una mensualitat.
Reply
Josefina Motis
| #
A Albelda- també hi ha una residencia per gen gran -La Sabina- on atenen a personas del poble i de la comarca. Els familiars estan satisfets dels cuidats i del tracte. Per ocupar una plaça es paga una mensualitat considerable.
Reply