Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Conferència a Esplús sobre el ‘Consultori d’Elena Francis’

// Josefina Motis

En el seu moment, a Esplús s’anunciava una interessant conferència a la sala d’exposicions per al 17 de gener passat, a càrrec de les carismàtiques autores lliteranes Silvia Isábal i Imma Gracia, sobre el consultori d’Elena Francis, que durant més de trenta anys (des de 1947 fins a 1984) va ser molt popular entre les dones que li explicaven conflictes i cercaven consells, sempre en el marc dels criteris d’aquella època reaccionaria.

Després del dissabte 17 gener, es va comentar l’èxit d’aquesta conferència que va ser molt concorreguda i seguida amb molt interès pel públic assistent, tot i el mal temps que va fer aquella tarda. Segurament, el prestigi de les conferenciants va fer molt atractiu el tema, que va servir per a rememorar records entre la gent gran i va sorprendre els més joves per les curioses histories d’aquell consultori que, en principi, pretenia ser un espai publicitari sobre cosmètica, i que es va anar convertint en un referent per a moltes dones mentre va estar en antena. En aquell programa, mentre es recomanaven productes cosmètics es va tenir la idea de donar consells a les persones que l’escoltaven. Diu que va ser el 1947 quan es va emetre el primer programa amb el nom de “consultori d’Elena Francis”, primer des de Ràdio Barcelona, fins que el 1966 es va unir a Ràdio Peninsular i a Ràdio Intercontinental, fins acabar a Ràdio Nacional d’Espanya.

Van ser moltes les dones anònimes que van contactar amb el consultori buscant respostes a les seues inquietuds, dubtes i pors. Les respostes donades per Elena Francis eren el discurs del règim franquista per a les qüestions del dia a dia i d’altres temes tabús en una societat instal·lada en els pilars ideològics de la dictadura, l’Església i una concepció ultra-conservadora de l’existència femenina. Aquell consultori va marcar a moltes dones la forma de pensar, actuar i ordenar les parcel·les de la seua vida.

Durant els mes de 30 anys tot el país havia escoltat l’Elena Francis al transistor, però ningú l’havia vist mai. Es va mantenir en secret la identitat de aquella dona que va relatar per antena més de 60.000 cartes del milió que va rebre el programa.

Experts en historia, psicologia, sociologia i documentació, acompanyats per professionals de la radio, van produir un programa documental titulat “Elena francis, la primera “influencer”, en el que analitzaven el rol de la dona espanyola durant aquells 30 anys d’història, a partir d’aquelles consultes que van calar en la moral de moltes dones i homes, manipulats pels poders fàctics del moment. Produït per RTVE i estrenat el 8M de l’any passat, encara es pot veure a RTVE Play.

Es podria dir que el fenomen “influencer” d’avui dia es basa mes amb la diversitat de les persones i en la manifestació de l’aparença personal present. Però el remoure aquella realitat, el programa documental i la conferència d’Esplucs fa que no oblidem aquella etapa lamentable de la nostra realitat, les portes que hem tingut que obrir i les escales que hem hagut de pujar entre totes per a progressar humanament.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: