Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Caminar d’Albelda a Castellonroi pel GR23

// Josefina Motis

El GR23 és un sender de 50 km de ruta senyalitzada que travessa la part septentrional de la comarca de la Llitera, tot passant per Alins, Açanui, Calassanç, Peralta de la Sal, Baells, Valldellou, Castellonroi i Albelda. Albelda està situada al peu de la serra de les Gesses, una alineació de tossals de ges que gaudeix d’una protecció especial com a zona LIC (Lloc d’Interès Comunitari). El GR23 coincideix amb una part de la ruta de les Gesses entre Albelda i Castellonroi i, recentment, les administracions locals han realitzat treballs de neteja i senyalització d’aquest itinerari.

El passat 6 de desembre l’Ajuntament va organitzar una excursió per a inaugurar les millores fetes a la ruta. Es va convocar la gent a la plaça a les deu del matí, es va donar esmorzar als participants i, amb una previsió de temps assolellat, la comitiva es va posar en marxa.

Es va sortir de la plaça per un camí de ferradura ben conservat i costerut fins arribar al Pla d’Arbull, a 500 metres d’altitud, des d’on hi ha molt bones vistes. Allà ja es comencen a trobar algunes de les cabanes de volta típiques de la zona, un gran tresor arquitectònic dels nostres avantpassats. Després ve la baixada del tossal cap a la fondalada on es troba la Bassa de les Piles, una bassa petita en mig d’un entorn estepari i sec, un autèntic oasi situat entre Albelda i Castillonroi, en ple GR23. Aquell matí l’estany estava gelat.

La Bassa de les Piles té una aigua amarga, carregada de cal, no apta per al consum. Des d’Albelda hi ha una hora i mitja de camí fins arribar-hi, a uns 4 km del poble. Sempre ha estat uns excursió interessant, que en temps antics fèiem per a celebrar l’acabament del curs escolar. Amb mitja hora més a peu es pot arribar a Castellonroi, baixant a trobar la carretera N230, es va a ensopegar al camí de pujada al poble.

L’excursió organitzada per l’Ajuntament va ser tot un encert, va gaudir d’un gran èxit de públic i es va mostrar com una activitat excel·lent per a connectar-nos de nou amb la natura. Enhorabona a totes les persones que hi van participar i a les que ho van organitzar. Tant de bo no en perdin el costum d’anar-ho fent.

 GR23. / David Saz

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Avatar

    Glòria

    |

    Una bona excursió per a conèixer el terrreny i mantenir la salut!

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: