Associacionisme i economia d’Albelda
// Josefina Motis
En un recent article d’actualitat, el Diario del Alto Aragón ha posat de relleu la vida del poble d’Albelda en una conversa amb la alcaldessa Mª Ángeles Roca. En l’article es dona especial importància a la convivència i al manteniment i record d’antics costums i tradicions a través de l’associacionisme que ha caracteritzat sempre aquest poble.
L’esmentat article és una bona ocasió per a observar l’activitat social del poble, formada actualment per deu associacions. Hi trobem, per exemple, la Penya Lo Magrè, sempre present en celebracions i manteniment de costums, dedicada a promoure la Festa del Tossino, que ha arribat a tenir fins sis mil visitants i que ha estat declarada d’interès Turístic d’Aragó. Aquesta festa es fa conjuntament amb la Fira d’Artesania, cosa que dona al poble una animació especial. Una altra entitat és l’Associació de Mossos i Carreters, que organitza la Festa de la Sembra i la Trilla, en la que es recorden les tasques agràries antigues, molt celebrades per les persones que ho van viure i per d’altres que vénen a recordar les seues famílies aquells dies, cosa que dona molt de dinamisme al poble. Hi trobem també l’Associació Lliterana d’Estudis de Ceràmica, que organitza cursos i s’encarrega de fer les plaques dels noms dels carrers. Cal esmentar també l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes, sempre al dia per a fer tot el que sigui millor per les escoles i l’ensenyament.
La festa del Tossino d’Albelda. / Pep Espluga
Una de les entitats més nombroses és l’Associació de Dones d’Albelda, que compta amb unes tres-centes sòcies, i que organitza molts cursos i activitats. També aplega molta gent l’Associació de Pensionistes i Jubilats, que es reuneixen per passar estones d’entreteniment. No hem de perdre pas de vista les Penyes d’Albelda, formades per uns grups de joves que organitzen activitats esportives i festives. També hi ha una Associació de Caçadors, que gestiona aquesta activitat al terme municipal. Una altra agrupació molt visible és la Rondalla Sant Roc, experta en cant i ball de jotes amb les que anima tota mena de festes i celebracions. No hem d’oblidar el Club Atlètic Albelda, una associació esportiva relativa al futbol i que sempre que pot fa un bon paper. I diuen que segueixen existint com associacions la Coral Contrapunt, i la companyia de teatre Quin Nyap, encara que en aquests moments estan inactives.
L’alcaldesa Mari Ángeles Roca explica en aquell article que el sector primari és molt important al poble, amb abundant camps fruiters i granges, encara que també hi ha empreses industrials i de serveis. L’empresa Carn Nature, per exemple, dona feina a més de cinquanta persones i es dedica a la criança i distribució de productes càrnics a l’engròs, principalment per a establiments de venda al públic i l’hostaleria. Al polígon industrial local també hi ha la empresa Rolyms Vallès, dedicada a la fabricació i repartiment d’uniformes i material de treball, que en els últims temps ha habilitat una nau per a fabricar mascaretes. En el mateix polígon hi ha també un taller de soldadura i caldereria, i tres empreses de construcció.
Hi ha projectada la construcció d’un assecador de pernils, impulsat per Litera Meat, el gran escorxador de Binèfar, per al que ja està tot preparat i que podria crear uns vuitanta llocs de treball.
El poble compta amb els serveis bàsics necessaris, com ara el consultori mèdic, la farmàcia, l’escola de primària i l’escola infantil, el forn de pa, el bar-restaurant, la papereria i un supermercat de queviures en el que no hi falta de res. L’article acaba concloent que és una població molt dinàmica, amb bona convivència, progrés i projecció exterior.
Tags: Llitera
Trackback from your site.