Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

125 Anys del Míting de Binèfar

// Josefina Motis

El passat juliol es van celebrar, amb molta animació, unes activitats per recordar i commemorar els 125 anys d’un míting dut a terme a Binèfar per a aconseguir la construcció del Canal d’Aragó i Catalunya”. Es molt reconegut el paper de Joaquín Costa en l’impuls a la construcció del Canal, que va comportar un canvi total de la vida i economia de la zona. Però aquesta reivindicació local tan concreta era mes desconeguda, o només ho coneixien persones especialistes en la història de la comarca.

En una època de molta sequera i greu crisi agrària, els habitants de la comarca no tenien mes remei que emigrar per a poder viure. Un grup de persones de la comarca pensaven que només l’aigua podia salvar-los de la misèria. Per això, el 9 d’agost de 1896, a la que ara és la Plaça de la Litera de Binèfar, van organitza un míting multitudinari per pressionar el govern. Van aconseguir la participació d’unes 10.000 persones arribades d’ una amplia zona, fent grans caminades, inclús hi havia representants de la província de Lleida. S’hi va implicar tota la societat local: propietaris, jornalers, professionals, alcaldes, polítics, clero i premsa. Es va decidir anomenar una comissió que anés a Madrid per convèncer el Consell de Ministres de la necessitat del canal. I la comissió va tenir èxit, ja que les obres van començar poc temps després.

L’ Ajuntament de Binèfar ha volgut commemorar aquell fet amb una inauguració, una exposició i un documental sobre aquell míting històric, amb la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, la Diputació d’Osca, la Comunitat General de Regants del Canal d’Aragó i Catalunya i el CELLIT.

El dia 30 de Juliol es va inaugurar l’escultura d’una comporta antiga, que simbolitza la inauguració del Canal per Alfonso XIII, davant la seu de la Comunitat General de Regants del Canal d’Aragó i Catalunya. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Binèfar, Alfonso Adán, i del President de l’esmenada comunitat de regants. Les autoritats van ressaltar que la escultura simbolitza el que va suposar el regadiu per aquesta zona, que hi ha un deute de gratitud per a tots els que ho van fer possible, i que els actes han de servir per conèixer millor la nostra història, sense la que no es pot entendre el pressent. Es desitja que els historiadors i investigadors no deixen la tasca de conèixer el valor i el treball dels nostres avantpassats, ressaltant el canvi favorable que va suposar la construcció del Canal per a l’economia i possibilitat de vida a la zona.

Després els assistents es van dirigir a la Casa Consistorial, on es va presentar la exposició “125 Años del Mitin de Binefar”, que ha estat oberta tot l’estiu, fins la data del 3 d’octubre. A partir del mes d’octubre esta previst portar l’exposició als centres educatius

La responsable de la exposició, Silvia Isábal, indica que va estar mesos organitzant el contingut amb panells, fotografies i maquetes històriques que havien format part de l’Exposició Hispano-Francesa que va tenir lloc a Saragossa el 1908. L’exposició s’acompanya d’un vídeo documental que mostra les circumstàncies que van portar a que l’Estat es fes càrrec de la construcció del Canal d’Aragó i Catalunya, així com les conseqüències que va tenir per a l’economia, la societat i el paisatge de les cent mil hectàrees que es van posar en regadiu.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: