Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Jornada sobre l’energia al món rural*

// Esther Soler

Dissabte 26 de març se va celebrar a Valljunquera una jornada sota el títol «Comunidades energéticas locales en el medio rural», organitzada per l’Associació d’empresaris del Matarranya i la plataforma Valjunquera por los paisajes.

Al programa hi havia anunciades ponències de representats de diferents sectors, des de la part més institucional a les iniciatives més locals. Les ponències del matí van anar més dirigides a explicar què es una C.E.L, de quina manera s’han de constituir, quines ajudes hi ha i quins beneficis poden aportar. En esta part, va ser molt interessant la intervenció d’Eva Amposta, alcaldessa de Pinell de Brai, que va explicar tot el procés que han fet des de l’Ajuntament per constituir una Comunitat energètica, en la idea de produir i consumir la seva pròpia electricitat, és a dir, producció i consum de km 0. En la mateixa línia va anar la intervenció de Carlos Aríñez, que ens va explicar totes les vicissituds que han passat (i encara passen) per poder constituir la seva comunitat energètica a Luco de Jiloca i poder-la posar en marxa.

Ja a la tarde van continuar les exposicions d’altres projectes locals, alguns a càrrec de representats dels ajuntaments i altres per part de socis de cooperatives ja constituïdes.

L’última intervenció la van fer Albert i Eduard Cuadern, arquitectes i promotors d’una urbanització rural a Arnes, que s’ha construït en base a criteris d’autoconsum compartit, prioritzant l’eficiència energètica i la integració de les construccions al paisatge.

Segons els organitzadors l’assistència va ser d’unes 150 persones vingudes de la comarca del Matarranya i altres comarques veïnes. Esperem que sigui un bon començament i ajudi a despertar l’interès per estes iniciatives entre els veïns, les empreses i els ajuntaments.

Assistents a la jornada / Esther Soler


*Publicat a Temps de Franja n. 153, abril de 2022

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: