Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Pedal Antifeixista

// Rosa Arqué

El 14 d’abril, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de la República de 1931, 40 ciclistes van fer una marxa de Lleida a Tarragona. Es tracta de l’anomenat Pedal Antifeixista, una iniciativa que vol rememorar una peculiar cursa que es va fer el 1937, en plena Guerra Civil.

El 14 d’abril de 1937, es va donar el tret de sortida al Trofeu Pedal Antifeixista, una cursa de cinc etapes (700 km en total) que unia el front de l’Aragó amb Barcelona. L’objectiu: “unir esportivament el front amb la rereguarda” i recollir fons per al Socors Roig Internacional, entitat refundada el 1936 a la capital catalana.

Per motius obvis, la cursa només es va fer aquell any, tot i que recollia el testimoni d’una cursa que ja havia organitzat El Diluvio els anys 1934, 1935 i 1936, la Jaca-Barcelona (d’una sola tirada) i que també es feia el 14 d’abril, aleshores per recordar la ruta que havien de fer uns militars insurrectes el 1930 contra la monarquia d’Alfons XIII que van fracassar i van ser afusellats.

El 2017, coincidint amb els 80 anys del Pedal Antifeixista, un petit grup de la colla El Nervi de la Llibertat, es van proposar recordar aquell trofeu i recórrer la primera etapa, entre el poble de Peraltilla (Osca) i Lleida, sense cap ànim competitiu. S’hi van inscriure 25 persones, que van fer el trajecte per carreteres secundàries i, a més de pedalar els 115 km corresponents, van anar recordant episodis de la guerra en aquella zona, amb textos de George Orwell i Ibàñez Escofet i amb una explicació a l’arribada de l’historiador borgenc Marc Macià sobre el bombardeig del Liceu Escolar de Lleida.

Dissabte 14 d’abril d’enguany, el grup en va fer la segona etapa, Lleida-Tarragona (122 km), per a la qual es van esgotar aviat les 40 places disponibles, i va posar l’èmfasi en les Brigades Internacionals.

A la primera etapa de l’edició de l’any passat, la marxa va passar per Saidí, on es va llegir un text d’Ibàñez Escofet en què relata el pas de presoners republicans pel poble.

 

Imatges de la jornada./ Maria Badia

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

 • Avatar

  Toni

  |

  Va ser un dia espectacular, tot i la pluja.
  Vam gaudir molt dels companys antifeixistes, de les explicacions històriques, de la ruta, de la recreació històrica a La Granadella.
  L’any vinent repetirem!
  Per la República!!!

  Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: