
Un patrimoni en perill*
// Rosa Arqué
L’edició d’enguany del Cingafòrum es va titular Patrimoni en Perill i es va organitzar des de la secció de patrimoni de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca. La jornada va tindre lloc el dia 28 de setembre i va constar de tres ponències que presentaven casos de patrimoni en perill i que oferien també solucions o consells per a evitar la pèrdua d’aquest patrimoni.
La historiadora de l’Art Jésica Martí Egea va parlar sobre la proposta d’inventari de Béns d’Interès Cultural i sobre la necessitat de catalogar el béns per a poder conservar-los. Va argumentar teòricament per què catalogar un bé implica donar-lo a conèixer i protegir-lo. Seguidament, va repassar els béns que estan declarats a la Comarca del Baix Cinca, amb menció especial al relleu de Los tres vivos y los tres muertos. Per concloure, la historiadora va recordar que falten per declarar béns genèrics, que tot allò que està declarat no està actualitzat i que hi ha elements declarats que no reben atenció per part de les institucions. Per aquests motius va considerar indispensable la creació d’un nou catàleg actualitzat que pugui constituir una eina de treball i una guia per a les administracions corresponents a l’hora de cuidar, protegir i difondre el nostre patrimoni, és a dir, la nostra herència cultural.
Seguidament, l’historiador i investigador Jacinto Bonales Cortés va fer un recorregut didàctic per tot allò que es considera patrimoni i va mostrar i explicar al públic de la sala exemples de patrimoni documental, artístic, arqueològic, etnològic i històric del Baix Cinca. A continuació, va recordar les diferències entre un bé d’interès cultural, un bé catalogat i un bé inventariat, segons la llei 3/1999 de Patrimoni Cultural. La darrera part de la xerrada la va centrar en tres elements molt importants del nostre territori: Vil·la Fortunatus, Cardell i Castellets. Els tres tenen categories diferents segons la catalogació, però els tres presenten els mateixos dèficits d’atenció per part de les administracions i els tres corren perill si no s’actua de manera ferma per protegir-los.
Finalment, l’arquitecta especialista en rehabilitació i arquitectura ecològica Estívaliz Garín Subías va preparar un recorregut per la Fraga vella i va presentar, d’una manera pràctica, criteris d’intervenció sobre diverses cases del casc antic. D’una manera molt didàctica i sempre elogiant a la gent que viu al casc antic, ens va mostrar fortaleses i debilitats d’algunes de les intervencions fetes als nostres carrers i ens va proposar solucions apropiades des del punt de vista més natural i ecològic.
A la tarda, va continuar la jornada amb la presentació del llibre de José Bada Panillo, Records per a la pau. Un xiquet de la guerra. Va ser un cafè-tertúlia molt emotiu on l’ex-conseller de cultura de la DGA va anar explicant anècdotes de la seua vida que apareixen al llibre i va voler transmetre la idea de la guerra com a un fet injustificable, cruel i destructor que va marcar tota la seva infantesa i continua marcant la seva vida.
Per concloure aquestes jornades tan intenses, es va fer un altre passeig pel casc històric, en aquest cas amb una temàtica diferent a la rehabilitació d’edificis. Va ser un recorregut històric pels punts més importants de la Fraga llibertària. És un patrimoni històric vinculat al desenvolupament de l’anarcosindicalisme a la zona del Baix Cinca i que va prendre molta força als anys 20 i 30 del segle passat. Es van comentar fets històrics com a la revolució social, les col·lectivitats, els fets del 37 i la guerra civil.
Tots els continguts d’aquestes interessants jornades s’editaran i es difondran mitjançant una nova publicació de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca-IEA.
Estívaliz Garín. / Marina Barrafon
Jésica Martí. / Marina Barrafon
Jacinto Bonales. / Marina Barrafon
*Publicat a Temps de Franja n. 143, novembre 2019
Tags: Baix Cinca
Trackback from your site.