
Projecte “Mosquito Alert” a l’IES Bajo Cinca
// Rocío Valenciano Orús*
Durant el passat trimestre, l’alumnat de 4t ESO de Biologia i Geologia de l’IES Bajo Cinca de Fraga ha participat en un projecte de ciència ciutadana anomenat Mosquit Alert. La proposta va arribar al departament de Biologia i Geologia a finals del curs passat i ens va semblar un projecte tan interessant que ens vam animar a participar. Es tracta d’un programa educatiu, que es desenvolupa en el marc del projecte de la FECYT (Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia), anomenat “Mosquito Alert per a joves: fomentant vocacions científiques a través de la ciència ciutadana”. Un dels seus objectius és donar a conèixer el projecte de ciència ciutadana Mosquito Alert, una plataforma molt senzilla amb la qual qualsevol persona pot notificar un possible exemplar de mosquit tigre o de mosquit de la febre groga i dels seus llocs de cria enviant una fotografia a través de l’app “Mosquito Alert”. Amb la participació en aquest projecte, els alumnes han treballat com a veritables científics i a més a més, han pogut desenvolupar les competències clau que han de ser adquirides durant aquesta etapa. Per desenvolupar el projecte hem partit de la webquest presentada per l’equip de Mosquito Alert, que té un disseny basat en l’aprenentatge cooperatiu i que conclou amb l’elaboració d’un producte final. L’alumnat ha treballat en grups i ha anat realitzant cadascuna de les tasques proposades a la webquest. Per a això, hem comptat amb el suport i la col·laboració de dos científics del projecte i amb la participació de tots els professors del departament de Biologia i Geologia del centre (Sonia de Dios, Rocío Valenciano i Eduardo Gracia). El projecte s’ha desenvolupat seguint aquesta planificació:
• Sessió 0: Presentació del projecte: introducció dels conceptes de ciència ciutadana i d’espècie invasora.
• Sessió 1: Entrenament entomològic: identificació del mosquit tigre i dels seus possibles llocs de cria.
• Sessió 2: Entrenament tecnològic: utilització de l’app Mosquito Alert.
• Sessió 3: Community mapping: registre dels possibles punts de cria a Fraga a través de l’app.
• Sessió 4: Creació de materials per a la difusió del projecte: realització d’un tipus de producte final (presentació en Prezi, pòster científic, díptic i vídeo), cadascun d’ells amb una finalitat diferent. Aquests són alguns dels productes realitzats:
—Presentació a Prezi: https://prezi.com/view/oDkPQWNQUEUFqDcIkfUr/
—Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=lnFNYyQoAnE
• Sessió 5 – Avaluació i difusió de productes finals: en el següent enllaç es poden veure els productes finals realitzats per tots els centres participants.
—http://www.edumosquitoalert.com/productos-finales.html
La valoració del projecte ha estat molt positiva per part de l’alumnat. Tot aquest esforç s’ha vist recompensat pels premis que els alumnes han aconseguit amb els productes finals realitzats i a més a més, el centre ha aconseguit el primer premi a la millor iniciativa divulgativa del projecte. És per això que des del departament de Biologia i Geologia volem felicitar-los per la seva participació i la seva implicació amb el projecte i també agrair el suport rebut per part de l’equip de Mosquit Alert.
Mosquit Alert, Sessió 1. / Departament de Biologia de l'IES Bajo Cinca
Mosquit Alert, Sessió 2. / Departament de Biologia de l'IES Bajo Cinca
Mosquit Alert, Sessió 3b. / Departament de Biologia de l'IES Bajo Cinca
*Departament de Biologia de l’IES Bajo Cinca, Fraga
Tags: Baix Cinca
Trackback from your site.