Localitzada una bassa del XV al mig de la zona del Cegonyer de Fraga
// Rosa Arqué
Fa uns dies que el veïnat del Cegonyer havia observat un moviment de la Plaça d’Espanya perquè pareixia que estava una mica afonada a l’alçada de la rampa d’entrada.
Des de l’Ajuntament van contractar una empresa per mirar de aclarir el motiu del moviment de terra i el van trobar a la fuga d’un dels conductes de rec dels jardins i que també dona aigua de boca a la petita font situada a la plaça. En conseqüència, la terra estava amerada i les rajoles es van moure. Per mirar de sanejar l’espai, l’empresa va obrir el paviment i es va descobrir que davall de la plaça hi havia unes pedres més grosses que formaven part d’alguna construcció antiga. Malgrat la pluja que va regar el Baix Cinca aquells dies, els treballs d’excavació van continuar i s’ha confirmat que les pedres fan part de la paret d’una bassa ovalada, possiblement del s. XV.
Als Quaderns de notes sobre l’ urbanisme històric de Fraga, publicats per l’Ajuntament i l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, els historiadors Berenguer i Espinosa ja fan referència a una bassa: “Tocant al camí real, quan altre no, des del segle XV, algunes eres i corrals per al bestiar donaven servicials veïns. A la part alta del barranc s’hi situava la bassa del Cegonyer, punt convergent de les terres comunals de secà que el consell cedia des d’immemorial en aquella vall a veïns pagesos, per al seu aprofitament agrícola, ramader i forestal. La bassa del Cegonyer canviarà amb el temps el seu nom pel de bassa dels Obradors i la darrera referència documental sobre ella es produeix el 1748 quan diversos veïns obtenen permís de l’ajuntament per a endreçar-la”. Als Quaderns també s’hi diu que els bregadors de cànem utilitzaven la bassa per remullar la fibra abans de coure-la i preparar-la per al filat.
Així que la bassa que s’ha trobat podria ser la dels Obradors. De moment, l’Ajuntament de Fraga ha contactat amb el Departament de Patrimoni Cultural de la DGA i ha començat a excavar la bassa per limitar el perímetre i la fondària. Ara cal esperar als informes dels tècnics per saber si el bé té alguna singularitat o només s’ha de catalogar i registrar per poder cobrir la zona i facilitar el pas als vehicles i vianants.
Fotos de la bassa. / Ajuntament de Fraga
Tags: Baix Cinca
Trackback from your site.
Patrici Barquín
| #
Bé, encara que no fos catalogat com a bé singular, la construcció té prou interès sociològic i antropològic com per anar pensant en deixar-la a la vista. Se m’acut, per exemple, una coberta de vidre i alguna mena d’accés a l’interior. Trobo que així la podríem gaudir veïns i visitants
Reply