La Comarca inicia la recollida de residus orgànics*
// Rosa Arqué
Prop de 40% dels residus municipals són orgànics, és a dir, restes de menjar i restes vegetals de mida petita —també coneguts com a FORM (Fracció Orgànica dels Residus Municipals)— molt fàcils de reciclar o valoritzar si es compleix uns petits requisits. La generació de residus ha estat un dels problemes més greus amb què s’han trobat les societats actuals, que observen com no paren de créixer en pes, volum, toxicitat i diversitat de composició provoquen greus problemes socials i ambientals. És per aquest motiu que les directrius fixades en la política ambiental de la UE es basen en la precaució i en la prevenció de la quantitat i toxicitat dels residus.
Els beneficis de reciclar els residus orgànics són innegables: multiplicar el reciclatge, generar electricitat, millorar la qualitat de la terra, tindre l’aire i l’aigua més purs o estalvis econòmics a les empreses. Però al nostre territori encara queda per fer molta educació ambiental per explicar tots els aspectes positius que implica la tria de residus orgànics i també per deixar clar que la normativa actual obliga al compliment d’uns objectius de reducció dels residus municipals biodegradables.
Per tota Europa, el reciclatge d’orgànic està acceptat pels motius que ja hem enumerat i perquè, a més, crea treball. Les maneres de posar-lo en marxa són diverses i es poden adaptar a cada localitat o comarca per això al Baix Cinca es va començar fa mesos un treball d’anàlisi on van participar més de 100 establiments. Seguidament, s’han instal·lat 5 contenidors (a 4 restaurants i a la BD) on s’hi podran depositar: restes de fruita i verdura, ossos i altres restes de carn o peix, menjar en mal estat, marro del cafè i restes d’infusions, rams i restes de plantes, taps de suro, etc.
La situació d’alarma sanitària no afavoreix la implantació d’iniciatives com a aquesta, però des de la Comarca s’insisteix en la importància de la gestió dels residus i que totes les mesures que s’implanten amb l’objectiu de reduir-los suposen sempre un estalvi econòmic per a les empreses i també redueixen els costos de gestió. Com a ciutadans de la Comarca, si no pensem en termes estrictament econòmics, la implantació de mesures que afavoreixen el medi ambient son, lògicament, inqüestionables. Ara esperem que s’arribe a un acord entre les administracions i la població per estendre la recollida d’una manera efectiva.
*Publicat a Temps de Franja n.149, abril 2021
Tags: Baix Cinca
Trackback from your site.