Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Gegants a Mequinensa

// Jacinto Bonales

En la segona edició del “Kultura al Karrer” de l’associació mequinensana Coses del Poble, el grup ha donat una nova volta a la clau per atansar les activitats culturals als veïns i visitants. I com diu el lema, ho ha fet al carrer —ni que sigui parcialment—, a la plaça de Ca la Vila (avui, ben moderns, de l’Ajuntament) i a la sala d’exposicions Miguel Ibarz de Mequinensa.

La clau de volta de l’acte ha estat el món de la imatgeria festiva, nom ampul·lós que reuneix tot allò relacionat amb gegants, capgrossos, bèsties de foc i altres feristeles del món de la festa laica de per aquests encontorns. L’activitat, desenvolupada entre el 15 i el 18 d’agost, ha consistit en una exposició, el pas d’un audiovisual i la realització de dos tallers per a menuts als que s’han apuntat, també, alguns de ben granadets.

Amb el títol de L’Univers dels Gegants, l’exposició permet introduir el visitant dins aquest món que tants adeptes, col·leccionistes i apassionats ha generat arreu. A través de diferents panells s’ha facilitat conèixer l’origen d’aquesta tradició, com es construeixen les figures, les diferències entre capgrossos, nans i esparriots, la presència d’aquestes figures a diferents parts del món i -com no podia ser d’una altra manera- una petita història dels gegants i capgrossos de Mequinensa. Juntament amb els panells, la sala Miguel Ibarz es va omplir de totes les figures de l’Ajuntament, el conjunt de gegants i capgrossos de La Rondalla de Mequinensa, així com diferents elements de la col·lecció privada de Pau Bonales, l’ànima de l’activitat. Així doncs, els nois i noies que han visitat l’exposició han pogut convertir-se per un moment en capgrossos mequinensans tot passejant entre llibres temàtics i figures de col·leccionisme d’aquest món.

A més es va estrenar a la sala un audiovisual confeccionat per Carlos Caballé on es recullen diferents moments de la història dels gegants i capgrossos de Mequinensa entre les dècades de 1960 i 1970, precisament aquelles que van comportar el canvi de poble, i també el canvi de gegants.

Finalment, cada dia de l’exposició, a la plaça principal, s’han dut a terme dos tallers, un de construcció de capgrossos i un altre de pintar làmines de gegants, que han fet la delícia dels petits, tot arrebossant-se de cartró faller i de cua de conill.

Amb aquesta activitat l’associació Coses del Poble ha volgut difondre el valor material, però sobretot immaterial, d’aquest ric patrimoni cultural, introduint una petita llavor en els més menuts, per tal que la festa gegantera tingui continuïtat.

 







Tres moments de l'activitat. / Grup d'Investigació Coses del Poble de Mequinensa

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: