Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Gala anual de I’Institut d’Estudis del Baix Cinca 2017

//Ajuntament de Mequinensa

L’espai dedicat a l’escriptor Jesús Moncada, al Museu de Mequinensa, va acollir el dia 2 de desembre la gala de lliurament del Premi Josep Galán 2017 a la normalització lingüística i de les Beques Amanda Llebot que atorga l’Institut d’Estudis del Baix Cinca(IEBC) i la Fundació Jordi Cases i Llebot. L’acte va ser amenitzat per la Rondalla del Poble que a través de la seva actuació va reviure costums, sentiments i vivències que van agradar molt al públic assistent.

Pep Labat, president de l’IEBC-IEA, va qualificar al Premi, que reconeix a les persones o entitats de la Comarca del Baix Cinca que fan un ús habitual de la nostra llengua en les seves activitats públiques, com a “anomalia que no hauria d’existir” i va assegurar que “ara mateix signaria perquè desaparegués” el que significaria que “la nostra llengua i la nostra cultura són un fet absolutament normal a les nostres terres”. Labat reconeixia que en aquesta legislatura des del Govern d’Aragó “s’ha avançat en la bona direcció” en matèria de política lingüística “però no podem relaxar-nos, per la substitució lingüística que estem patint en els nostres municipis”.


premiats i assistents a la Gala
(Foto: Ajuntament de Mequinensa)

L’IEBC va atorgar el XXI Premi Josep Galán a Museus de Mequinensa per l’ús inclusiu del català en la retolació, en l’atenció al visitant, en xarxes socials o en pàgines web “unes magnífiques instal·lacions que mantenen viva la memòria de Mequinensa i per tant del Baix Cinca”. Juana Galán, germana del escriptor fragatí Josep Galán, va lliurar el Premi que va rebre Mari Ángeles Soler, regidora d’ensenyament i cultura de l’Ajuntament de Mequinensa, i Javi Rodes, coordinador dels Museus. Soler va agrair el premi i es va referir a la labor que s’està fent de transmetre “als nostres fills les nostres tradicions i la nostra llengua com a part del nostre patrimoni cultural que dóna sentit a la nostra història”. Rodes va al·ludir a la figura de Jesús Moncada i en concret al seu llegat, principalment el literari, “que hem de seguir preservant, investigant i divulgant”.


Juana Galan amb M.Ángeles Soler i Javi Rodes
(Foto: Ajuntament de Mequinensa)

Paral·lelament es va entregar la XXVIII Beca d’Investigació Amanda Llebot. La beca, dotada amb 1.000 euros, pretén fomentar estudis de qualsevol àmbit que tinguen com a marc de referència la Comarca del Baix Cinca. El guanyador d’enguany ha estat Francisco Tejero amb el projecte “La Comarca del Baix Cinca davant l’epidèmia de grip de 1918 “ del que el jurat va destacar les diferents perspectives de recerca.A més, es va acordar atorgar un accèssit a la proposta “Vida quotidiana sota les bombes. Una aproximació al funcionament i l’organització econòmica i social a Fraga durant els anys de la Guerra Civil de Marina Barrafon, per l’interès del tema proposat en aspectes relacionats amb la vida quotidiana durant la Guerra. Xavier Rivera, de la Fundació Jordi Cases i Llebot, es va centrar en la col·laboració amb l’Institut d’Estudis del Baix Cinca “us animem a seguir així, entregant aquestes beques a les persones que fan treballs en favor de la nostra cultura”.


Vista general de l'Espai Moncada amb l'actuació de la Rondalla del Poble
(Foto: Ajuntament de Mequinensa)

Entre els assistents hi eren també els representants de diferents entitats socials i culturals del Baix Cinca i polítics. Entre ells es trobava Marco Ibarz, alcalde de Saidí i diputat provincial, José María Becana, director de l’Oficina Delegada del Govern d’Aragó al Baix Cinca, Magda Godia, alcaldessa de Mequinensa i Ignacio López Susín, Director general de política lingüística del Govern d’Aragó. Godia va felicitar als premiats i a la Rondalla per la seva actuació i va agrair a l’Institut d’Estudis del Baix Cinca l’elecció com a seu de la Gala de l’Espai Moncada i va acabar afirmant que “som un territori on tenim molt a dir, a defensar i a treballar”. Per la seva banda López Susín va reiterar la col·laboració del Govern d’Aragó “sempre que es pugue en el treball que realitzeu”.

Per tancar l’acte, es va fer una visita pel Museu i un petit tast per al públic assistent.

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: