Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Gala 2023 de l’IEBC

//Rosa Arqué

Un any més, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, centre col·laborador de l’Instituto de Estudios Altoaragoneses, va convocar socis i simpatitzants a la seua gala anual, en què es van entregar el Premi Galan a la normalització lingüística i el Premi Franja: cultura i territori, a més de donar-se a conèixer el projecte mereixedor de la beca d’investigació que convoca l’entitat.

Els premiats amb els organitzadors / Ajuntament de Mequinensa

La gala va tindre lloc a Mequinensa, al Museu d’Història i hi va assistir molt públic vingut de les localitats del Baix Cinca, a més de representants polítics de Mequinensa i de la Comarca. Amb la col·laboració de tots es va aconseguir un acte entranyable on es va premiar una gent que treballa amb alegria en la defensa del nostre patrimoni. La reivindicació per la llengua i la cultura va estar present a totes les intervencions que es van sentir, amb força i determinació.

El Premi Galan a la normalització lingüística 2023 va recaure en la revista L’Angorfa, que publica l’associació mequinensana Coses del Poble. L’Angorfa s’edita anualment, majoritàriament en català, des de 2018 i en els 5 números publicats fins ara ha aplegat articles sobre història, cultura, personalitats, tradicions i l’entorn natural de Mequinensa elaborats per estudiosos de la població o que hi estan vinculats.

El Premi Franja: cultura i territori 2023, que atorga Iniciativa Cultural de la Franja, va reconèixer el late show d’Aragón Televisión A escampar la boira, conduït pel grausí Jorge Pueyo i copresentat pel tamarità Andrés Llena, que va acudir a recollir el premi. El programa va estar setmanalment en antena des de maig de 2022 fins a juny de 2023, contribuint, amb les entrevistes a diferents personalitats del món artístic de la societat aragonesa, a la normalització televisiva de l’aragonès i, per primer camí, a l’aparició regular de la llengua catalana en la televisió aragonesa.

La Beca d’Investigació la va guanyar Jaume Arbiol Agné, historiador de Mequinensa, amb una proposta per a aprofundir en la història del Baix Cinca al segle XIX.

Finalment, la nota musical de l’acte va anar a càrrec de Lorena Margalló, cantant fragatina guanyadora de la segona edició de Jotalent d’Aragón TV que va preparar una selecció musical en la nostra llengua que va emocionar el públic assistent.


Publicat a Temps de Franja n. 160, gener 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: