Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Fraga publica un llibre sobre indumentària

// Rosa Arqué

Com a pròleg del Dia de La Faldeta, que se celebrarà a Fraga el 21 d’abril, l’Ajuntament de Fraga, amb la col·laboració del Govern d’Aragó i el Museu de Saragossa, ha publicat recentment el llibre Indumentaria con memoria. Fraga y sus mujeres. Es tracta d’un catàleg que complementa a l’exposició homònima que va acollir la Casa Ansotana del Museu de Saragossa fa uns mesos i que va consistir en una selecció de peces originals que recorrien les diferents etapes vitals de la dona, des que naixia fins a la seua mort.

Mary Zapater, Manolita Labrador, M. José Barrafon i Rosita Hernández / Ajuntament de Fraga

Representava de manera molt encertada totes les etapes de la vida de les fragatines, amb vestits que utilitzaven per a cada ocasió i amb la seua corresponent explicació. A més de peces, accessoris i altres objectes imprescindibles en la vida diària de segles passats, s’hi  recollien explicacions sobre tots i cadascun dels elements exposats. 

Ara, el llibre reuneix tota aquesta informació i destaca els esforços de la societat  per conservar el seu vestit típic, una indumentària que les dones van utilitzar pel carrer fins a finals del segle XX.  

El dia de la presentació del catàleg, la regidora de cultura M. José Barrafón va agrair el compromís de Manolita Labrador, Rosita Hernández i Mary Zapater “perquè gràcies al material i a la informació que van aportar, ha estat possible realitzar tant l’exposició com el llibre”. També va ressaltar que “el seu treball té un preu impagable, ja que tot aquest llegat que ens van deixar les nostres dones de faldetes quedarà perfectament explicat encara que passin els anys”.


Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: