Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Fraga celebra el dia de la Faldeta

// Rosa Arqué

Lo diumenge 23 d’abril es va celebrar a Fraga lo Dia de la Faldeta. L’origen d’eixa festa l’hem d’anar a buscar a l’any 1977, fa 40 anys. Un grup de joves de l’associació Penya Fragatina van pensar que estaria bé preparar un homenatge a les dones de Fraga que encara vestien les faldetes a diari. Elles no ho acabaven d’entendre però a la foto d’aquell dia estan totes ben contentes.
Les coses han canviat molt des d’aquells orígens senzills i emotius. Ara ja no queden iaies de faldetes pels carrers de Fraga perquè s’han mort totes però sempre les trobarem al cor de la festa perquè és un homenatge que es va fer per elles. Actualment, lo Dia de la Faldeta està catalogat com a Festa d’Interès Turístic Nacional gràcies al treball d’associacions, administració i gent de Fraga que l’ha fet créixer i ha aconseguit donar-li contingut i continuïtat.
L’esquema dels actes del Dia de la Faldeta sol ser tots los anys aparegut: es representa un casament on invitats i nuvis van vestits en roba tradicional. Lo convit es passeja per Fraga i aquell dia, lo millor de cada casa ix al carrer: mocadors, arracades, picaports, rosques, ventalls, anells i moltes, moltes faldetes. La riquesa i la varietat del vestit de Fraga ho fa tot molt fàcil però és cert que la gent del Baix Cinca ha fet un bon treball de recuperació i estudi de la indumentària tradicional i lo Dia de la Faldeta s’ha de lluir tot. El casament és el fil que va articulant la festa, però també hi trobem visites guiades, xerrades, exposicions, estampes costumistes, mercat i actuacions. Així que els forasters que venen a veure’ns i la gent que no es vol vestir, de faldetes, també poden participar a la festa.
Un any més lo Dia de la Faldeta ha sét un èxit, ara ja hem alçat les faldetes a les caixes i calaixeres fins l’any que ve.

Celebració del Dia de la Faldeta a Fraga. Foto: Marina Barrafon

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: