Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Finalitzat l’inventari del patrimoni arqueològic i natural del Baix Cinca*

// Redacció

Les dades recollides en aquest inventari serviran per a preservar i mantindre la riquesa patrimonial de la Comarca del Baix Cinca.

La Comarca del Baix Cinca ha realitzat un inventari del patrimoni arqueològic i natural de tot el territori comarcal amb la finalitat de conèixer els béns existents i donar-los a conèixer a la població per a la seua valoració i conservació, per a aconseguir que els habitants de la comarca siguen actors principals de la protecció dels nostres béns patrimonials.

Aquest inventari es va posar en marxa durant l’any 2020 i va acabar a la fi del mes de gener. Es va realitzar un treball de camp i investigació en els onze municipis del Baix Cinca s’han registrat 595 béns arqueològics i 35 béns de patrimoni natural.

Els jaciments arqueològics detectats corresponen a diferents períodes històrics i són de diferent tipologia, com a espais d’habitació (poblat, cabanyes, abrics…), producció (agrícola, extractiva…), socials (religiós, públic…), funeraris, pintures o gravats rupestres.

Els espais naturals inventariats han sigut ZEPAS (Zones d’Especial Protecció per als Moixons), LIC (Lloc d’Importància Comunitària) i aiguamolls singulars.

L’inventari ha sigut realitzat per Jacinto Bonales, historiador i expert en la matèria que coneix molt bé el terreny de Comarca del Baix Cinca, ja que ha realitzat diversos inventaris municipals i ha publicat nombroses obres sobre la zona.

L’entitat comarcal té interès a continuar en els pròxims mesos amb l’inventari del patrimoni cultural tant arquitectònic, etnològic i industrial per a poder ser conservat i preservat.

Panoràmica de Mequinensa. / Comarca del Baix Cinca

Pou de gel de Candasnos. / Comarca del Baix Cinca

Vil·la Fortunatus. / Comarca del Baix Cinca

 

 


*Publicat a Temps de Franja n.149, abril 2021

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: