Explicant en català la vida de la comarca*
// Hugo Sorolla
20 anys de la revista, i per tant 20 anys de publicació ininterrompuda de contingut dedicat al Baix Cinca. Temps de Franja ha explicat la vida cultural de la comarca, el seu patrimoni, els grans temes d’actualitat general… Comptat i debatut, un corpus extens d’un miler de pàgines escrites en català amb notícies, reportatges, articles d’opinió, entrevistes i creacions literàries, textos publicats gràcies a la participació de més d’un centenar de persones de la nostra zona.
Com no podia ser de cap altra manera, l’arxiu de Temps de Franja és un retrat de vint anys de feina de l’Institut del Baix Cinca a favor del català i de la resta de patrimoni propi: publicacions, premis de normalització lingüística, jornades Cinga Fòrum, campanyes reivindicatives… També s’ha fet difusió de molts actes culturals a la comarca organitzats des d’altres entitats o des dels ajuntaments, així com les activitats relacionades amb la nostra llengua i cultura promogudes pels centres d’ensenyament.
Una de les notícies de més impacte va ser la mort de Jesús Moncada, l’any 2005. D’aleshores ençà, la revista ha recollit tota l’extensa actualitat que s’ha anat generant al voltant del cèlebre escriptor: homenatges, obres de teatre, reedicions, exposicions, nous llibres relacionats amb la seua figura… Una altra mort que va causar molt impacte va ser la de Josep Galan, també el 2005. Galan, impulsor de tants i tants projectes, entre d’altres aquesta revista, ha estat recordat en multitud d’articles.
Pel que fa a l’actualitat d’àmbit més general, s’ha parlat i molt de la sanitat a la nostra comarca: la possibilitat o no de continuar sent atesos a Lleida, la creació d’un nou centre de salut, la manca d’especialitats… Altres temes que s’han abordat de manera recurrent són el projecte de Gran Scala, la polèmica de Sixena, la tramitació d’una central tèrmica a Mequinensa, la gestió del riu Cinca, les eleccions als nostres pobles i la crisi econòmica i les seues conseqüències, entre d’altres.
En aquests 20 anys la revista ha comptat amb un tot un seguit de cronistes del Baix Cinca: Òscar Labat, Carme Messeguer, Guillem Chacon, Berenguer de Mussots, Marta Canales, Marià Àlvarez, Maite Moret, Carme Tarragó, Hugo Sorolla, Mariano López Lacasa… Menció a banda mereixen Jaume Casas i Rosa Arqué, els nostres cronistes més prolífics, un en la primera època i l’altra en l’actualitat. Les fotografies que il·lustren bona part de les peces són de Marina Barrafon.
També s’han publicat desenes de reportatges de caire més atemporal, relacionats generalment amb el patrimoni local. Cal destacar el prolífic Virgili Ibarz, que ha dedicat un bon grapat de textos de divulgació de personatges o fets històrics no gaire coneguts relacionats amb la zona. D’altra banda, les entrevistes i galeries de personatges ens han apropat persones rellevants de la nostra societat: Jesús Moncada, Mary Zapater i Josep Masagué, Jordi Estruga, Joaquim Salleras, Saturnino Barbé, Toni Ibarz, Antoni Rey, Antonio Quibus, Pili Aribau, Cristina Castañ, Josep San Martín, Enriqueta Moncada, Josefina Vilar, Marcos Calucho…
Dos autors de la comarca mantenen una columna d’opinió des del primer número: Francesc Ricart, amb “Som d’eixe món” i Esteve Betrià, amb “Cròniques tagarines”, i des del 2011 “U12”. Galan va publicar la columna “L’ham” fins la seua mort, i l’espai va passar a “L’Ababol” de Susanna Barquín, fins al 2010. Patrici Barquín, per la seua banda, publica “Se va solsint” des del 2016. L’espai “Estampes riberenques” ha acollit articles d’opinió de col·laboradors esporàdics: Francesc Serés, Violeta Borbón, Manel Moret, Andreu Coso, Quim Gibert, Mercè Ibarz, Pilar Aribau, Pep Labat, Francisco Copons, Julio Moreno…
*Publicat a Temps de Franja n. 147, novembre 2020
Tags: Baix Cinca
Trackback from your site.