Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El Baix Cinca floreix

// Rosa Arqué

La fruita al Baix Cinca fa sempre gustet a dolç. Nectarines, cireres, mullareros (sí, ja ho sé, soc de Fraga),mançanes i peres ens endolcen la vida tot l’estiu i donen feina a totes les persones que depenen del camp. Ara bé, a part de la dolçor de menjar una pera Ercolini acabada de collir, grogueta i fresqueta de la nit … (sí, ja ho sé, estic idealitzant), a part d’aquest moment de glòria, la fruita ens dona també altres plaers, com ara el que es produeix durant la floració. És un plaer visual i olfactiu que pot convertir-se en un èxtasi col·lectiu de curta durada. 

Ruta de la Floració. / Ajuntament de Fraga

Al Baix Cinca sembla que la idea agrada i que es valora la possibilitat d’aprofitar aquest moment de la floració per a crear coses boniques i compartir-les amb els habitants dels nostres pobles i amb altra gent que ve de fora. Així que, enguany, les hectàrees i hectàrees de fruiters han estat el centre de diverses activitats que ens han alegrat l’entrada de la primavera i que s’han estès per tota la Comarca. S’han programat rutes, marxes i trails entre els fruiters per ensenyar el territori i donar-lo a conèixer en un moment tant concret, bonic i efímer. Per exemple, a Fraga la VII Ruta de la Floració, a Bellver i Ontinyena La Comarca en Color, a Mequinensa la clàssica Marxa Senderista i Solidària, que ja fa XVI edicions, i a Villella la II Trail i la caminada popular. 

A part, a Fraga, també es va fer la II Música entre les Flors que es prepara des de l’Ajuntament. És una experiència sensorial que inclou música en viu amb la col·laboració del professorat i l’alumnat de l’Institut Musical i el Conservatori Professional de Música. L’any passat va ser catalogada com a una de les millors experiències turístiques d’Aragó. 

Les propostes durant el mes de març han estat nombroses i hi han participat més de 1500 persones. Ara bé, l’abril també va fort perquè tenim la Setmana Santa, la Faldeta, els passejos en barca i els Museus de Mequinensa, el Dia d’Aragó i el Dia del Llibre.

Música entre les Flors / Ajuntament de Fraga
Floracio-Fraga-passeig-piscolabis / Ajuntament de Fraga

Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: