Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Cinga Fòrum 2018

// Rosa Arqué

La Jornada Cinga Fòrum 2018, enguany amb el títol “La Comarca del Baix Cinca davant l’epidèmia de grip de 1918”, va tindre lloc el dia 22 de setembre al Palau Montcada de Fraga.
Un any més, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca va organitzar el Cinga Fòrum 2018, una jornada que cada any presenta diverses ponències sobre temes relacionats amb la nostra comarca. Enguany estava estructurat entorn a l’epidèmia de grip de 1918, és a dir, aquella epidèmia que fa cent anys va matar més de tres-centes persones al Baix Cinca en molt poc temps i a 40 milions a tot el món.

Paco Tejero i Quim Guiral van començar explicant l’origen d’aquesta investigació. Com la tradició popular havia fet arribar fins al segle XXI expressions i records de “l’any del grip”, i ben normal que la gent tingués la por al cos perquè només a Fraga en 13 dies van morir 37 persones, entre octubre i novembre de 1918. A partir dels testimonis orals, es van posar a buscar dades objectives als arxius municipals, als censos, a les hemeroteques i als registres civils.
Poc a poc, els ponents van analitzar el context demogràfic i sanitari de l’època: possible origen de l’epidèmia, mesures higièniques dolentes, alimentació precària, clavegueram inexistent, carència d’aigua potable als municipis de la zona, etc. Tots aquests factors, com molt bé va explicar Lorena Tejero, van fer que l’epidèmia avancés ràpidament, sense control i amb un índex de mortalitat molt elevat, sobretot entre població sana de mitjana edat (més dones que homes).
La formació dels ponents (historiadors, infermera i metge) van permetre enfocar el subjecte des de diferents perspectives i el públic va quedar molt content del resultat perquè, mitjançant les dades dels arxius, les gràfiques i les opinions dels experts, es va oferir una visió completa d’allò que va suposar aquesta epidèmia al Baix Cinca i a la resta del país. La darrera part del Cinga Fòrum va estar centrada en la grip com a epidèmia actual i els consells del Dr. Adolfo Cajal van ser clars i molt apreciats pels assistents.
Per completar les jornades, Ramon Mesalles va preparar una exposició fotogràfica d’herbes medicinals i  verinoses i Mònica Alegra va organitzar un taller de Tarantella.

De dalt a baix: Ponència Dr. Cajal, ponència de Paco Tejero i ponència de Lorena Tejero. 
/ Marina Barrafon 

 


Més imatges de la jornada. / Marina Barrafon

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: