Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Àngel Cabrera rep el Josep Galan de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca

Se li reconeix l’ús habitual i amb normalitat del català en les seues intervencions com a regidor de l’Ajuntament de Fraga

// Rosa Arqué

El dia 30 de novembre, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca va entregar el Premi Josep Galan a la Normalització Lingüística 2019, al regidor a l’Ajuntament de Fraga i conseller a la Comarca del Baix Cinca per Compromís per Fraga, Àngel Cabrera. Enguany la gala es va fer al local social de Villella de Cinca.
Els premis Josep Galán es concedeixen des de fa més de vint anys, a persones o entitats de la comarca del Baix Cinca que utilitzen habitualment la llengua catalana, com a llengua pròpia de la zona que és, en la seua activitat pública, o que treballen en la seua promoció i conservació.
L’Institut ha reconegut amb aquest premi l’ús habitual que fa Àngel Cabrera del català en els plens de l’Ajuntament i en les seues intervencions de caràcter públic o en els mitjans de comunicació, “li reconeixem la capacitat de fer normal el que ja hauria de ser normal, per la qual cosa la seua labor ha de ser presa com un bon model a seguir”, va assenyalar a l’hora de presentar el premi, Josep Labat, president de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca.
Àngel Cabrera va agrair un premi que va reconèixer que li feia “molta il·lusió”, encara que també li donava una mica de “peneta, que s’haja de premiar alguna cosa que hauria de ser normal, com és parlar la llengua pròpia en el ple de l’Ajuntament. No sabeu la quantitat de persones, totes de Fraga, que em pregunten per això, com si el català no fos una llengua digna de ser parlada a tots els nivells. Cal utilitzar el català amb tota normalitat”, va assenyalar Cabrera, que també va defensar la normalització de la llengua en la terminologia, “ja n’hi ha prou de la por de dir al català, català, que és el que és i és el que parlem. A l’Aragó hi ha zones on es parla castellà, en unes altres es parla aragonès i astí parlem català i tots som igual d’aragonesos.”, va indicar el regidor fragatí.
El president de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca es va referir també a la situació del català a l’Aragó. Va assegurar que s’havia avançat en la normativització de la llengua, però que mos cal més normalització en el seu ús, “s’ensenya en català a les escoles, però cada camí s’escolta menys als patis”, ho va resumir Josep Labat.
A la mateixa Gala, també es va fer públic el veredicte del jurat de les Beques d’Investigació Amanda Llebot, dotades amb 1.000 euros, per fomentar l’estudi de temes relacionats amb la comarca natural del Baix Cinca.

Juani Galán, Josep Labat, Celia Corbato (beca Amanda Llebot), Joaquín Salleras (accèssit Amanda Llebot), 
Xavi Ribera (Fundació Jordi Cases i Llebot) i Ángel Cabrera (Premi Josep Galán 2019). 
/ Jaume Casas

La Beca Amanda Llebot 2019 va ser per a Celia Corbató, per un treball sobre Vil·la Fortunatus: “Els habitants en una explotació agropecuària en l’època romana. Un estudi a través de la cultura material trobada en una vil·la del Baix Cinca”. El professor Joaquín Salleras va rebre un accèssit per un treball sobre la mort del rei Alfons I el Bataller. Belén Ibarz, alcaldessa de Villella, va tancar la Gala dels Premis Josep Galán i va agrair el treball que realitza l’Institut d’Estudis en favor de la llengua i la cultura del territori. Finalment, els assistents van poder apreciar l’actuació del grup de teatre Garbinada, de Mequinensa, que enguany va rebre el Premi Desideri Lombarte 2019 que concedeix el Govern d’Aragó i que va oferir el seu espectacle “El rovell de l’ou”, basat en contes de l’escriptor Jesús Moncada.

 

Àngel Cabrera amb Josep Labat. / J. C.

 


*Publicat a Temps de Franja n. 144, gener 2020

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: