Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

‘Paraules Precioses’, primer projecte eTwinning sobre el català d’Aragó*

// Pepa Nogués*

Durant aquest curs escolar, 10 centres educatius d’Aragó han dut a terme el projecte eTwinning ‘Paraules Precioses’, el primer dedicat a investigar i posar en valor les llengües pròpies d’Aragó, el català en aquest cas. Ha estat un projecte transversal obert a tot el professorat de o en català d’Aragó, de tots els nivells de l’educació escolar obligatòria, des d’Educació Infantil a l’ESO, que ha servit per aprendre a gestionar projectes col·laboratius en línia a la plataforma eTwinning a través d’un treball pràctic..

Panistre, cucurolla, trapasser, tarrancut, succinta, gruneta, riure, dóna-la-hi, salut, riu, diversió, llaminer, alifara i fillo són les “Paraules Precioses” triades pels centres. Es tracta de paraules especials de la llengua materna del territori bé per ser lèxic propi de la localitat, per haver caigut en desús, per referir-se a valors culturals i patrimonials locals o per estar vinculades al Projecte Educatiu del Centre.

Després de la fase d’investigació, cada centre havia d’escollir una paraula que el representés, treballar el seu significat i, com a producte, gravar-ne un vídeo:

Posteriorment, es van compartir aquests vídeos a la plataforma perquè cada centre pogués veure les paraules de la resta i realitzar activitats complementàries.

El projecte buscava, a més dels continguts lingüístics específics, propiciar el treball intercentres i posar en contacte professorat i alumnat com una oportunitat per a la millora de l’aprenentatge. Per això, es va decidir realitzar un projecte eTwinning i aprofitar aquesta plataforma com a zona de trobada entre els centres, treball i difusió. De moment, s’ha organitzat com un projecte nacional amb diferents centres escolars amb la idea de crear una xarxa de professorat compromès amb el treball en equip i l’aprenentatge per projectes i obert a noves formes d’ensenyar que pugui organitzar futurs projectes amb centres escolars de fora d’Aragó.

També hi ha hagut un tercer objectiu: aprendre a gestionar projectes col·laboratius en línia a la plataforma eTwinning i aprofitar les noves tecnologies. En aquest sentit, a més de l’enregistrament d’un vídeo per centre utilitzant per a la seva edició diferents aplicacions com el Quick, Powton o Inshot, amb els vídeos s’ha elaborat un mapa virtual interactiu amb Google Maps. També s’han utilitzat altres aplicacions TIC, com Padlet o presentació de Google, per fer diferents murals sobre els centres participants, les activitats realitzades entre tots i altres complementàries, la valoració de el projecte, etc.

Els deu centres participants provenen de les tres províncies d’Aragó i tenen en comú que imparteixen l’assignatura de Llengües pròpies d’Aragó —Llengua catalana— o són professorat en català d’altres àrees o matèries dins d’un projecte bilingüe. La idea va sorgir del Seminari Autonòmic de Professors i Professors de Llengua Catalana, que cada any acull uns 50 docents, on es va sol·licitar la recerca d’eines i activitats per a fomentar el treball en xarxa i posar en contacte l’alumnat de les diferents zones d’Aragó que parlen català i, fins i tot, amb altres territoris del domini lingüístic.

Per dur a terme aquest projecte es va decidir organitzar un seminari adscrit al CP d’Alcorisa amb el títol: Projectes cooperatius intercentres a l’àrea de llengües propies d’Aragó. Cal destacar que per a l’organització i desenvolupament d’aquest seminari s’ha comptat amb la inestimable ajuda i assessorament de representants de tres institucions de el Departament d’Educació: José Mas, assessor de l’CARLEE, Iker López, representant d’eTwinning a Aragó i Azucena López, assessora docent de català de la Direcció General de Política Lingüística.

Professorat i alumnat valoren molt satisfactòriament l’experiència, tant pel que fa a la feina interna realitzat en cada centre com a la part d’interacció amb altres centres i de divulgació per a tota la comunitat educativa. Ha estat molt motivador i gratificant investigar sobre les paraules pròpies de la zona i veure com el treball propi posteriorment arribava més enllà del municipi. L’activitat treballa diferents continguts curriculars de la matèria i les quatre competències comunicatives, però a més és molt interessant per al foment de l’ús de les llengües maternes en tots els registres (oral i escrit, formal i informal); és molt motivador el conèixer altres parlants de català d’Aragó i, fins i tot, d’altres territoris.

Per al proper curs s’han plantejat nous reptes. El més important és, un cop afermada la participació i formació de professorat a Aragó, organitzar un projecte intercomunitari i internacional. En l’última sessió de seminari de formació es va contactar per videoconferència amb representants de centres educatius de Catalunya, València, Itàlia i França, que es van mostrar amb moltes ganes de col·laborar i implicar-se en un pròxim projecte eTwinning. Esperem el proper curs poder presentar-vos el “Paraules Precioses” d’àmbit internacional!

Centres participants:

CEIP MARIA MOLINER (Infantil)
CRA OLEA (Primària)
CRA TASTAVINS (Primària)
CEIP VICENTE FERRER (Primària)
IES MATARRAÑA (Secundària)
CRA MATARRANYA (Primària)
IES BAIX MATARRANYA (Secundària)
CPI BENAVARRE (Secundària)
CRA ALIFARA (Primària)
CEIP VIRGEN DEL PORTAL (Primària)


**coordinadora de el seminari eTwinning

* Font: Innovación Educativa aragon.es

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: