Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Magda Godia Ibarz, premi Desideri Lombarte 2023

// Redacció

Magda Godia Ibarz ha estat guardonada, a títol pòstum, amb el premi “Desideri Lombarte 2023”.

El jurat, compost pel Sr. Ignacio Belanche Roche, Sr. Arcadi Calderó Peralta i na Carme Messeguer Zapater, i presidit pel Sr. Francho Beltrán Audera, cap de servei de Política Lingüística, va decidir, per unanimitat, concedir el premi “Desideri Lombarte 2023” a na Magdalena Godia Ibarz per la seua decidida contribució a la defensa i la dignificació del català d’Aragó. Perquè amb la seua cordialitat, energia i amor per la terra, ens ha ensenyat a estimar la llengua i la literatura aragonesa en català des de la seua Mequinensa natal. El seu compromís actiu en favor de la cultura des de la responsabilitat política queda per sempre com un exemple per a la societat aragonesa.

El premi Desideri Lombarte és un guardó atorgat per la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, destinat a reconèixer una labor continuada o d’especial notorietat i importància, en qualsevol dels àmbits social, cultural, esportiu, artístic, econòmic, etc. que suposen un destacat benefici per al català d’Aragó. Es tenen en consideració especial les activitats destinades a la dignificació, difusió, investigació, ensenyament, expressió literària, etc. del català d’Aragó i que constituïsquen un model i testimoni exemplar per a la societat aragonesa.

Magda Godia. / Ajuntament de Mequinensa

Magda Godia Ibarz

Mestra de professió i alcaldessa per devoció, va ser una impulsora activa per la defensa, dignificació i promoció de les llengües pròpies, en concret del català d’Aragó, i de la figura de l’escriptor mequinensà Jesús Moncada. Bona mostra en va ser la creació de l’Espai Moncada an esta localitat. Va exercir com a mestra al Col·legi Santa Agatoclia de Mequinensa entre els anys 1978 i 1992 i com a regidora, va impulsar nombrosos projectes culturals fins que el 2003 va ser elegida alcaldessa, càrrec que va desenvolupar fins a la seua defunció en 2021.

Entre el 2007 i el 2014 va ser presidenta del Consell Comarcal de la Comarca del Baix Cinca. Bona part del seu compromís professional i polític es va orientar a tenir cura del patrimoni cultural aragonès, en general, i molt especialment de la llengua catalana. Fundadora de l’associació de dones “La Dona”, va ser coordinadora d’un taller de lectura i impulsora del grup d’investigació “Coses del Poble” i va participar en l’engegada del grup de teatre “Garbinada”, que va guanyar eix mateix premi, el Desideri Lombarte en la seua edició de l’any 2019.

En definitiva, la Magda —com sempre serà coneguda i reconeguda— va defensar la riquesa lingüística d’Aragó i l’ús de la llengua catalana sense prejudicis a través de nombroses iniciatives naturalitzant de mica en mica el fet de ser aragonesa i parlar català.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: