El Govern nomena els primers membres de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua
// Redacció
El Consell de Govern ha aprovat avui el nomenament dels primers quinze membres de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua que s’articula en dues seccions, l’Institut de l’Aragonès i l’Institut Aragonès del Català.
Aquest òrgan va ser creat per la Llei 3/2013, de 9 de maig, d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó com a institució científica oficial en l’àmbit de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies.
Les seues competències són: establir les normes referides a l’ús correcte de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó i assessorar els poders públics i institucions sobre temes relacionats amb l’ús correcte de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies i amb la seua promoció social.
Segons la llei, els acadèmics han de ser persones de reconegut prestigi en l’àmbit de la filologia, literatura i lingüística, preferentment doctors i nadius parlants, que comptin amb una llarga trajectòria en la pràctica i el foment dels valors lingüístics i literaris propis de la comunitat aragonesa, i en la qual estiguin representades les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó.
El càrrec d’acadèmic no comporta retribució i l’elecció dels quinze primers «de nombre» correspon, a parts iguals, a les Corts d’Aragó, el Govern d’Aragó i la Universitat de Saragossa. L’Acadèmia podrà completar-se amb altres 15 acadèmics de nombre i amb els acadèmics corresponents i d’honor que es consideri necessari.
Aquests primers membres que han estat nomenats, d’entre els quals elegiran el president, són:
Carme Alcover Pinós (Massalió, 1952). Llicenciada en Filologia Romànica. Tècnica de llengües de el Govern d’Aragó (fins al 2017) i coordinadora del Seminari Permanent de llengua catalana. Va ser membre del Consell Superior de les Llengües d’Aragó. Va rebre el premi Franja, Cultura i Territori 2015.
Maria Luisa Arnal Purroy (Albelda). Doctora en Filologia. Professora titular de Literatura Espanyola de la Universitat de Saragossa. Tesi sobre la parla de la Baixa Ribagorça occidental.
José Bada Panillo (Favara de Matarranya, 1929). Doctor en Teologia. Primer conseller de Cultura de el Govern d’Aragó. Va ser president de el Consell Superior de les Llengües d’Aragó. Premi Desideri Lombarte del Govern d’Aragó el 2016. Va rebre el premi Franja, Cultura i territori 2009.
Maria Pilar Benítez Marco (Saragossa, 1964). Doctora en Filologia. Tesi sobre l’aragonès ansotà. Autora d’un manual d’ensenyament de l’aragonès, professora associada de Didàctica de les Llengües i del Diploma d’Especialització en Filologia Aragonesa de la Universitat de Saragossa. Premi Miguel Labordeta del Govern d’Aragó, 2018.
Manuel Castán Espot (Gabás, 1955). Llicenciat en Filologia, ha estat professor d’educació secundària obligatòria. Va ser membre de el Consell Superior de les Llengües d’Aragó.
María Ángeles Ciprés Palacín (Osca, 1957). Doctora en Filologia Francesa. Catedràtica de Filologia francesa de la Universitat Complutense de Madrid. Directora del Collège des Hautes Études Européennes «Miguel Servet» de París.
Ánchel Conte Cazcarro (Alcolea de Cinca, 1942). Doctor en Història i catedràtic d’institut. Autor de nombroses novel·les i llibres de poesia en aragonès. Premi Ciutat de Barbastre, 1970 i de la Universitat de Saragossa, 2001. Medalla al mèrit cultural del Govern d’Aragó, 2009.
Javier Giralt Latorre (Barcelona, 1967, originari de Sant Esteve de Llitera). Doctor en Filologia Hispànica. Tesi sobre Contribució a l’estudi dels parlars de la Llitera. Professor titular de Filologia Catalana de la Universitat de Saragossa. Va ser membre de el Consell Superior de les Llengües d’Aragó. Va rebre el premi Franja, Cultura i territori 2014.
Mercedes Llop Alfonso (Nonasp, 1957). Llicenciada en Filosofia i Ciències de l’Educació i mestra. Escriptora en català d’Aragó, ha guanyat en dues ocasions (2010 i 2020) el Premi Guillem Nicolau del Govern d’Aragó.
Juan Pablo Martínez Cortés (Saragossa, 1976). Doctor enginyer de telecomunicacions, ha dut a terme treballs de divulgació de la llengua aragonesa i desenvolupat eines de lingüística computacional per a aquesta llengua.
Maria Teresa Moret Oliver (Mequinensa, 1974). Doctora en Filologia Hispànica. Tesi sobre Documentació històrica aragonesa de segle XV. Professora de català a l’Escola Oficial d’Idiomes d’Alcanyís i de la Universitat de Saragossa.
Francho Nagore Laín (Saragossa, 1951). Doctor en Filologia Romànica. Professor a la Universitat de Saragossa, ha estat director del Diploma d’Especialització en Filologia Aragonesa. Tesi doctoral sobre l’aragonès de Panticosa. Autor de la primera gramàtica de la llengua aragonesa (1979). Director de l’Àrea de Llengua i Literatura de l’Instituto de Estudios Altoaragoneses.
Francho Rodés Orquín (Sariñena, 1960). Llicenciat en Filologia Hispànica, ha estat professor d’educació secundària obligatòria i autor de llibres de poemes en aragonès i de diversos treballs d’investigació sobre aquesta llengua.
Ramon Sistac Vicén (Barcelona, 1958, originari de Camporrells). Doctor en Filologia Catalana. Professor de dialectologia catalana de la Universitat de Lleida.
José Solana Dueso (Plan, 1946). Doctor en Filosofia. Catedràtic emèrit de la Universitat de Saragossa. Escriptor en aragonès chistabín. Premi Arnal Cavero del Govern d’Aragó, 2017.