Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Toponímia de Vall-de-roures i Massalió

// Carles Sancho

La recuperació dels noms de lloc a la comarca del Matarranya va a poc a poc donant els seus fruïts i és un tema que interessa cada vegada més la gent de les nostres viles que no volen perdre una part del seu patrimoni immaterial.
L’Associació Cultural Repavalde de Vall-de-roures continua amb la senyalització de la toponímia del seu terme per mantindre i donar a conèixer als veïns i visitants els referents geogràfics i històrics del territori. L’escàs interès per l’economia agrícola, l’explotació dels boscos i de la ramaderia extensiva i l’abandó dels masos han portat a l’oblit de molts noms de lloc transmesos pels nostres avantpassats. Si fa dos anys ja es va dur a terme la senyalització de la toponímia dels principals camins de la vila, amb una quinzena de rètols, enguanxy s’ha continuat amb la relativa al relleu –collet del Gango o Clota del Mas de Valentí–, partides –Biscaí o Panxofrets–, ponts –de Figa– barrancs –del Fleixar o d’Insa–, valls –de Segarra–, edificacions –ermita dels Sants–… S’ha començat localitzant la toponímia prop del nucli de població seguint dos camins principals del terme: el dels Sants i el de Queretes. Fins ara s’han localitzat un total d’una trentena de topònims. No obstant això Repavalde seguirà el seu ambiciós programa de recuperar els noms de lloc del terme municipal de Vall-de-roures.
La web www.meteomassalió.com ha inclòs recentment en la portada principal l’entrada ‘Lo nostre terme’ on apareix el visor cartogràfic de Massalió que recull i localitza la toponímia de la població. En l’apartat ‘lo monte’ tenim situades les masades o masos del seu terme municipal, una cinquantena. També les ‘valls i barrancs’, en les ‘infraestructures viàries’ els camins i les carreteres, en la ‘infraestructura hidràulica’ les sèquies i basses, en el ‘cadastre’ les partides, en ‘rutes’ els pilons i en ‘punts d’interès’ les pintures rupestres, poblats ibèrics i vèrtexs geodèsics. Un excel·lent treball que recupera i situa en els mapes a tot color més de dos-cents topònims del terme municipal de Massalió. Alguns noms de lloc són comuns a moltes viles: Assut, Prats, Planes, Pedrafita, Clot, Sorteta, Coro, Gessera, Horteta, Censal, Planet o Sòl de l’Horta. En la recopilació suggerim la correcció d’alguns topònims que estan escrits de dos maneres diferents: Fonoll i Fonoy, Arxot i Archot, Povets i Pobets… i d’altres topònims que apareixen castellanitzats: Mojonada per Mollonada, Ribazos per Ribassos, barranco de la Moza per barranc de la Mossa… Un altre municipi que s’ha afegit al programa de recuperació i localització de la toponímia que vam engegar fa uns tres anys la Comarca del Matarranya i l’Associació Cultural del Matarranya.

 Senyalitzacions geogràfiques a Vall-de-roures. / Carles Sancho


Publicat a Temps de Franja n.139, novembre 2018.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: