Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

La llengua catalana, present a Alcanyís

// Juli Micolau

Lo proppassat 17 de juny d’enguany va tindre lloc al Liceu d’Alcanyís el lliurament de premis corresponent al IX Certamen de Microrrelats “Javier Tomeo” 2023 de temàtica social, convocat per l’Associació Literària i Artística Poiesis i la revista Compromiso y Cultura, que s’encarrega de publicar els textos seleccionats amb la col·laboració de la llibreria Ibáñez i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcanyís.

Lo certamen de narració curta té diferents categories; el vencedor de la Categoria General va ser per al relat Hasta mañana de José Luís Chaparro, de Badajoz. També es van donar cinc accèsits, un per a El último verano de Margarita del Brezo, de Ceuta; La herencia de Ramon Ferreres, de Barcelona; Observatorio celeste de Julia Otxoa, de Lasarte-Oria; Miércoles de Alejandro Santana, de Vigo, i Nuevo Mundo de Inmaculada Bosch Racero, de Málaga.

Erica Mendoza, de Madrid, va ser la llorejada per la Categoria Juvenil amb el relat El perdigón. També atorgaren tres accèsits per Amar con la vista de Paulina Gericke, de Montevideo; Mi amarga despedida de Sandra Merino, de Málaga, i Diario de una refugiada d’Avril Parada, d’Argentona.

De la Categoria Infantil el premiat ha sigut Adrián Giné, d’Argentona, per Querido Barquito.

De la Categoria Comarcal-castellano la victòria va ser per La abuelita de Joaquín Sangüesa, de Vallderoures. A més a més donaren dos accèsits, un per Escándalo de Felipe Tenenbaum, d’Híxar, i l’altre per Vuelta al hogar para sanar de Clara González Núñez, d’Andorra (TE).

Per la Categoria Comarcal-Catalán van premiar Camí de contrast de Juli Micolau, de la Freixneda.

Cal recordar que amb aquesta categoria els guanyadors del concurs en català en anys anteriors han estat José Miguel Gràcia, de La Codonyera, i Montse Conchello Bel, d’Alcanyís.

Un dels suggeriments que vaig fer arribar als organitzadors del certamen va ser que la convocatòria en català sigue extensiva a totes les comarques de la Franja, inclús als altres territoris catalanoparlants, atès que en castellà es permet presentar-s’hi des de qualsevol lloc d’Espanya i sud-amèrica. Bé, dit açò, només cal que en convocatòries posteriors us animeu a participar en un premi simbòlic que manté la flama de la nostra llengua amb prou mèrit i respecte, la qual cosa se’ls hi té que reconèixer la bona voluntat i la bona actitud i predisposició, sobretot a Julio Moreno i també a Raúl Andreu.

Els guanyadors de les diferents categories del premi Javier Tomeo, amb Julio Moreno i Raúl Andreu. / Álvaro Lombarte

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: