Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
gray concrete statue of man

Les naus i lo toll*

// Luismi Agud Sorli

Ara s’ha tornat a posar de moda l’etern debat de si realment s’ha de celebrar lo 12 d’octubre, de si Colom va ser un explorador o un genocida, de si la coneguda com a Llegenda Negra és real o, pel contrari, és una invenció creada a propòsit. És convenient recordar un factor clau: una cosa es lo que es diu, i l’altra és lo que es fa.

Abans de res, cal recordar que Isabel La Catòlica, des de l’inici del descobriment, va estar a favor de protegir als indígenes del possible ús de la violència per part dels exèrcits espanyols. De fet, ella mateixa va ordenar «tratar a dichos indios muy bien y con cariño, y abstenerse de hacerles ningún daño» i va ordenar a Colom que, si veíe algun cas de maltracte, havie de «castigarles [als responsables] con severidad». És necessari mencionar que Colom, quan va considerar que ere la única opció possible, també va recòrrer a la violència.

Des de la mort de la reina, encara que diversos sectors van amostrar la seua oposició (com per exemple bona part de l’Església), la conquesta va adquirir un to més agressiu on, encara que la legislació oficial prohibie los maltractes, los assumptes que succeïen a l’altre cantó del toll es quedaven a l’altre cantó del toll.

Per lo tant, abans de elaborar judicis i opinions respecte al tema, és necessari recordar que va hi haure una diferència entre les intencions i els fets, i que ni los sants son tan sants ni los dimonis tan dimonis.


*La Comarca, 15 d’octubre de 2021

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: