Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Un bestiar cinematogràfic

// Pep Espluga

Ara fa uns mesos la directora de cine Gala Gracia va omplir de càmeres i de tota mena d’estris cinematogràfics el bar ‘Fayón’ d’Alcampell, així com altres indrets de pobles propers de la Ribagorça, com Pilçà, Capella, Benavarri, Graus o Montanyana. També va estar filmant pel Congost de Mont-rebei. Era part del procés de producció de la pel·lícula Lo que queda de tí, que narra la història de Sara, una jove pianista de jazz que treballa a Nova York i que, a causa d’uns esdeveniments familiars més aviat tràgics, acaba tenint cura d’un ramat de bestiar en la zona que hi ha entre la Ribagorça i la Llitera alta. 

Filmació de Gala Gracia a Alcampell Imma Gracia / L a Litera InformaciÓn

Un tast de la preestrena d’aquesta pel·lícula es va poder veure aquest mes de juny passat en una jornada que es va celebrar a la Lonja de Binèfar sota el títol de “El ovino en el cine”, organitzada per organitzacions professionals ramaderes, la Mesa del Ovino, i la pròpia Llotja. L’acte va aplegar un centenar de persones que van poder veure un fragment de la pel·lícula, que encara no s’ha estrenat. Tot plegat, és un acte més de reivindicació del món rural i de l’activitat ramadera, en especial de la ramaderia extensiva lligada al sector oví, el més castigat pels mercats i alhora el més sostenible i respectuós amb la natura. 

Cal dir que a Binèfar es va estrenar el passat mes de maig una altra pel·lícula titulada Los Saldos, que retrata la realitat ramadera de la Llitera des d’una òptica menys optimista. És una pel·lícula documental dirigida per Raúl Capdevila, un jove que va estudiar Comunicació Audiovisual i després va treballar en diverses productores, fins que amb la pandèmia es va quedar en atur i va tornar al seu poble, Binèfar, on es va posar a ajudar a son pare a la granja de porcs. La pel·lícula narra el dia a dia del treball a la granja, amb tot el focus en les circumstàncies que condicionen la seua activitat. Des de la pressió per produir, fins la manca de mà d’obra, passant per les dificultats per a coordinar accions amb els veïns o l’exclusió de les dones de les tasques productives. 

Narrat amb un estil molt fotogràfic, gairebé sense paraules, Los Saldos aconsegueix transmetre la vivència d’aquells pagesos i ramaders que han vist com el sistema agroindustrial globalitzat els ha anat deixant fora de joc. La sensació de ser part d’una cadena molt llarga, en el que els beneficis queden en mans de unes poques grans corporacions, mentre que els perjudicis els assumeix la població local i l’entorn (que queda contaminat i espoliat), s’accentua perquè la gravació coincideix amb l’aterratge de l’empresa ‘Litera Meat’, un macroescorxador amb capacitat per sacrificar més de trenta mil porcs diaris, que ha alterat tots els equilibris polítics i socioeconòmics de la comarca de la Llitera. 

Es diria que la preocupació pel desenvolupament del món rural el comparteix cada vegada més gent. Ho corroboren també els èxits de pel·lícules similars com Alcarràs o As Bestas, que han aconseguit nombrosos premis i aplaudiments de crítica i públic. D’alguna manera, el món rural s’està jugant el futur i les conseqüències d’aquest procés poden afectar a tothom, independentment d’on es visqui. 


Publicat a Temps a Franja n. 158, juliol 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: