Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Recorregut geo-botànic per Camporrells

// Sebastià Agudo*

El passat diumenge 19 de maig es va realitzar un recorregut geo-botànic pel terme municipal de Camporrells, en el que hi va participar una seixantena llarga de persones, moltes del poble i de la comarca, però també especialistes vinguts de diferents llocs de Catalunya. Va ser una activitat organitzada per l’associació Camporrells Renaix, una entitat cultural creada l’any 2017 amb la intenció d’impulsar iniciatives locals.


Sortida del recorregut. / Sebastià Agudo

 

La comitiva va sortir a les 11h des de la Plaça de la Creu. Per tal de facilitar les explicacions al llarg del recorregut, es van formar dos grups guiats per Josep Maria Mata Perelló, catedràtic de geologia de la UPC, Immaculada Llobet, guia de natura especialista en botànica aplicada, i Jean François, especialista suís en botànica. El recorregut va passar per davant del lloc on s’erigia antigament l’edifici modernista del Balneari de Camporrells, que es va haver d’enderrocar ara fa uns anys a causa del seu estat ruïnós.

A la sortida del poble, per la carretera de Natjà, el professor Josep M. Mata va fer una explicació sobre les roques anomenades popularment ofites i va mostrar un mineral blau, anomenat aerinita, que només es troba a les comarques de la Noguera, La Ribagorça i la Llitera. Com a curiositat, va comentar que aquest mineral va ser probablement emprat fa gairebé mil anys per a pintar les esglésies romàniques de la Ribagorça, especialment les de la Vall de Boi, el pantocràtor de Taüll com a exemple més significatiu.

A continuació, el recorregut es va dirigir cap al PR-HU 116 de pujada a l’ermita dels Sants Màrtirs. Durant tot el camí es van fer nombroses parades, a mesura que es trobaven plantes d’interès terapèutic, aromàtic o culinari; o es descobrien certs afloraments geològics. Cal advertir que al llarg de tota la ruta la gent va participar i interactuar molt, donant mostres de l’elevat nivell tant dels guies com de la major part dels participants. Una experiència molt interessant per a tothom. Cap a les 14h el grup va arribar a dalt a l’ermita, després de salvar els 281 metres de desnivell des del poble, amb una mica de retard sobre l’horari previst a causa de la multitud de preguntes formulades durant tot el recorregut.

Part de l’organització s’havia avançat per preparar unes amanides, sengles paelles i refrescos per premiar l’esforç de la pujada pedestre als assistents. Abans del dinar, un dels membres de l’organització va donar una explicació de la història de l’ermita, edificada l’any 1693 (segons consta a la portada) al cap de la muntanya dels Màrtirs (930 m), i que està dedicada als màrtirs Sant Nin i Sant Non (Abdó i Senén), als que es resa per espantar les pedregades. En Jaume Toda ser l’últim ermità que hi va viure fins a la seva mort, el 1886. Posteriorment hi va viure un altre ermità anomenat Lino Buira, però ja no va mantenir les mateixes obligacions, com ara viure-hi tot l’any o tocar la campana per avisar de l’arribada de les tempestes. El primer diumenge de setembre s’hi fa la romeria i es reparteix l’anomenat “pa del pobre”. Aquesta edificació ha estat restaurada recentment i les antigues estances de l’ermità s’han reconvertit en una gran sala per a dinars i reunions.

Un cop finalitzada l’explicació, la comitiva va passar a l’interior de les instàncies de l’ermita per menjar una amanida d’enciam i de tot tipus de flors i plantes que s’havien vist durant el recorregut, així com una paella vegetariana amanida amb diferents tipus de plantes recollides pel camí.

Aquella era la segona excursió que organitzava Camporrells Renaix aquell cap de setmana, ja que el dia abans es va fer una ruta ornitològica pel congost entre Camporrells i Valldellou, guiada per l’ornitòleg Juan Novales. Una excel·lent programació d’una entitat tan activa com necessària.



Josep Maria Mata explicant aspectes geobotànics del recorregut. / Sebastià Agudo

 


*Publicat originalment a La Litera Información, traduït i adaptat per Pep Espluga.

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: