Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Música, curses i tallers contra els abusos sexuals a nenes i nens

// Pep Espluga

Hi ha una versió de la història que diu que, en els seus inicis, el rock va ser una música rebel i contestatària, a la que progressivament la indústria va desactivar del seu potencial disruptiu fins a convertir-la en un producte innocu i apte per a ser venut a tots els públics. Una altra versió diu que, malgrat tot, en els ambients més apartats dels grans focus mediàtics hi ha una gernació de persones i grups que practiquen rock amb la mateixa actitud lúdica, rebel i contestatària dels pioners.

Un exemple el tenim en l’esdeveniment que s’està preparant per al pròxim 10 de febrer a la vila lleidatana d’Albesa, on tres grups de rock de les comarques de Lleida i de la Franja oferiran un concert solidari en suport d’AFASIT, associació de famílies en contra dels abusos sexuals infantils, que es va fundar a Tarragona per part de dues mares, la Manoli i la Míriam, amb la intenció de crear una xarxa de suport i trobar un espai on les seues filles poguessin recuperar-se dels abusos sexuals que havien patit durant anys.

Les xifres són contundents. Segons l’OMS, un de cada cinc infants pateix, ha patit o pot patir abusos sexuals infantils abans dels 18 anys. S’estima que tres quartes parts dels casos es donen a l’àmbit intrafamiliar, cosa que  fa molt difícil la seua detecció i comporta unes seqüeles greus per a les víctimes, que poden arrossegar el trauma durant tota la vida. Els abusos sexuals a menors per part de familiars i coneguts són una realitat oculta amb la que, de manera inadvertida, convivim a tots nivells. Una realitat que cal destapar i mirar a la cara, per tal de visibilitzar-la i crear un clima social i cultural que permeti a les víctimes ser-ne conscients, fer-ho públic i denunciar-ho.

Malauradament, la forta empremta patriarcal de la nostra societat facilita que els homes que cometen abusos contra infants i dones tinguin una percepció d’impunitat perquè, fins ara, sospiten que ni les víctimes ni l’entorn social reaccionarà davant els seus abusos. És una violència aïlladora. Per això, sovint les víctimes han d’afrontar el procés posterior a la revelació dels fets amb una enorme soledat, cosa que fa molt difícil superar el trauma i refer-se’n.

Per això, acabar amb el silenci que envolta l’abús sexual infantil requereix promoure’n la seva visibilització i sensibilitzar la població en general. Aquesta és la missió d’AFASIT. Per això, algunes de les seues sòcies han organitzat una sèrie d’activitats a Albesa, amb tallers i vermut durant el dia, un sopar amb entrepans a la nit, seguit d’un concert de grups de rock lleidatans i de la Franja. 

Els actes començaran a les 12 del migdia del divendres 9 de febrer, quan un veí d’Albesa, Norbert Lloberas, estarà 24 hores seguides corrent en un circuit circular pel mateix poble. Una volta cada hora. El dissabte 10 de febrer hi haurà tota mena d’actes. Pel matí hi haurà tallers infantils (“El meu cos és meu”, a càrrec de l’educadora Eva Miralles) i per a famílies (“Detecció-Prevenció-Actuació”, per Manoli Villarino i Eva Miralles). A les 12h es donarà la benvinguda a l’atleta Norbert Lloberas, que en aquells moments ja portarà 24 hores donant voltes al poble. Seguidament hi haurà un vermut popular. El mateix dissabte a la tarda, de 18h-20h, hi haurà una sessió d’animació jazz-swing, a càrrec de Xavi Fernández, que acabarà amb un enlairament de fanalets des del Castell del Cinto.

A les 21:30h de la nit començarà el concert solidari, que comptarà amb les actuacions de tres grups de la redolada: The Tobogans, Pandora i Oriol Foll. The Tobogans és un grup de rock d’Alcampell i Tamarit (la Llitera) que va publicar l’any passat el seu primer disc, titulat “Irracional”, que conté una bona col·lecció de temes propis de diferents estils (rock alternatiu, pop nerviós, pinzellades funk, rock dur i alguna balada enganxosa), però amb un so molt personal i reconeixible. Pandora és un quintet heavy d’Albesa amb un excitant repertori de temes propis i versions de clàssics del hard rock estatal i internacional que acostumen a traduir al castellà. Recentment han publicat dos nous temes, ‘Sórdido’ i ‘Gràcies’, amb els que són capaços d’encendre uns directes en els que disparen ràfegues sòniques a tort i a dret. Oriol Foll és un cantant d’Albesa que ja fa més de dos dècades que descarrega ràfegues de punk i rock dur en forma de versions i temes propis, amb un so contundent, actitud canyera i lletres reivindicatives que mereixen més d’una escolta. Tots tres grups prometen una vetllada intensa i plena d’emocions. I per només 3 € (més la voluntat) en suport d’una entitat tan necessària com AFASIT. No us ho perdeu!

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: