Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

III Congrés Internacional sobre la Sal

// Enric Marquès

Des del dijous 7 al dissabte 9 de Novembre, van tenir lloc a Peralta de la Sal, a la comarca de la Llitera, però molt lligada a la Ribagorça històrica, el III Congrés Internacional sobre la Sal.

Les anteriors edicions, es van portar a terme a la ciutat madrilenya de Ciempozuelos, el que farà que este petit poble de Peralta de la Sal, durant uns dies la capital de la sal.

Més de 50 congressistes vinguts d’arreu de l’estat espanyol, Mèxic i Portugal, així com estudiants, podran comprovar in situ i conèixer les salines que formen part de la vida de Peralta i que durant molts anys van generar l’activitat econòmica principal de la zona. Actualment el salinar està declarat “Bé d’interès Cultural” i a partir d’este any 2019 juntament amb la DPH, l’Ajuntament de Peralta i l’Empresa Salpura, van signar un protocol de col·laboració per un període de 30 anys per tal de recuperar les salines, com a motor de desenvolupament social i turístic a la zona. El salinar té una extensió d’unes 4 hectàrees.

La inauguració va tenir lloc el dijous 7 a les 16 h, i l’avte va anar a càrrec del President de la DPH, Miquel Gràcia; del President de la Comarca de la Llitera, Josep Anton Chauvell; de l’alcalde de Peralta, Luis Pedro Boteller; del President de la Societat Internacional de Geologia i Mineria pel Desenvolupament i Gestió del Territori (SIGMADOT), Josep Maria Mata Perelló; del president de la Societat Espanyola per la Defensa del Patrimoni Geològic i Miner (SEDPGYM), Antonio Pizarro Losilla; de la presidenta de l’Institut del Patrimoni i els Paisatges de la Sal (IPAISAL), Katia Hueso Kortekaas; de la Societat Espanyola per la Història de l’Arqueologia (SEHA i SEDPGYM), Mariano Ayarzagüena Sanz i, com un dels promotors de què Peralta mantinga el seu patrimoni a l’entorn de les salines i generi una activitat econòmica, turística i educativa, el Tinent d’Alcalde Lluis Fuster.

Com a primera conferència, després de l’acte inaugural, va tenir lloc la presentació del que serien les bases del futur Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça, a càrrec del Sr. Josep Maria Mata Perelló, Director Tècnic del Projecte, SEDPGYM, SIGMADOT.

Ponències, debats, xarrades, comunicacions, projeccions i visites guiades per la comarca, donaran a conèixer este petit poble de l’Alta Llitera i comarca, on el riu Sosa, li dóna la sal i a la vegada també el nom del lloc.

Cal remarcar la bona organització d’estes jornades per part de l’Ajuntament de Peralta, del Comitè Científic, de l’Associació Castell de la Mora i del CELLIT (en la persona de Sebastià Agudo Blanco).

Totes les activitats, pernoctacions dels congressistes, menjars, sessions… van tenir lloc a les dependències del Santuari de Sant Josep de Calassanç.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Algunes imatges de les jornades. / E. M.

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: