Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Conèixer Albelda a través del Forat de l’altre Món

// Pep Espluga Trenc

Mos citen a les deu de la nit a una plaça amagada d’Albelda, on s’hi congrega fins a una desena de persones (potser les restriccions de la Covid no en permeten més). Tothom amb la seua mascareta, el signe dels temps. Abans de començar, sense previ avís mos fan unes preguntes: Qui té parents a França? Qui coneix Elvireta? On és l’aljub de la roca de X?, etc., que en aquell moment es deixen sense resposta perquè les solucions les trobarem al llarg de la ruta guiada. La comitiva es posa en marxa per a fer un tour nocturn que tindrà nou punts de parada.

En cadascuna de les parades, les amfitriones, Marta i Iris, fan les explicacions necessàries per a posar en context d’algun esdeveniment que va passar en aquell indret. A continuació, posen un altaveu al terra del que ix una veu que mos ho explica de primera mà. Les veus són fragments gravats de les nombroses entrevistes que la Marta i la Iris han feit a persones grans d’Albelda, records d’infantesa i joventut, memòries de la vida quotidiana de la gent del lloc en l’època de la guerra civil i de la llarga postguerra, però també dels primers ajuntaments democràtics.

 

/ Marta Michans

 

D’esta manera, al llarg del recorregut es comenten escenes de la revolució anarquista local, memòries escolars de la postguerra, cartes rebudes des del front o des de la presó, episodis traumàtics de la repressió feixista, històries del cine local, elements biogràfics de persones que van ser refugiades a França i després van tornar a Albelda, etc. Una col·lecció de feits i records que mos permeten allargar la mirada i entendre millor l’evolució de la nostra gent i de les nostres terres.

Tot plegat forma part del projecte ‘Lo Forat de l’altre Món’, una iniciativa impulsada per Marta Michans (lingüista i psicopedagoga) i Iris Pallarol (jurista i experta en drets humans), que durant tots los caps de setmana d’esto mes d’agost es dediquen a passejar pel seu lloc donant veu a una sèrie de persones grans, iaios i iaies de tota mena, les autèntiques protagonistes de les històries que conten.

Naltres vam participar en l’anomenada Ruta Històrico-política, que portava per subtítol “Qui ne fa de jove, ne conte de vell”, però és només una de les tres rutes que han preparat. Les altres dos son la Ruta d’Oficis (“De pare mussol, fill esparver”); i la Ruta de Tradicions (“Oli, vi i amic, més bo quan més antic”). Cada setmana, els divendres, dissabtes i diumenges es posen en marxa les tres rutes, una per dia. La durada va ser d’una hora i mitja, tot i que en acabar les persones assistents encara es van quedar una bona estona xerrant sobre les coses que s’havien vist i escoltat. De fet, una de les principals virtuts del projecte és que afavoreix el debat i la reflexió serena sobre les circumstàncies del nostre passat. Del passat d’Albelda, és clar, però que és fàcilment extrapolable a qualsevol altre lloc de les nostres contrades.

Es dona la circumstància que, a mesura que es repeteixen les rutes, la gent que hi participa afegeix noves informacions a les històries narrades, de manera que el projecte es retroalimenta i creix amb noves anècdotes i dades que afegir a les que ja s’havien recollit. Pel que mos van dir, les promotores del projecte tenen previst editar un llibre, amb el suport de l’ajuntament d’Albelda, on deixaran per escrit les històries que han fet emergir amb les seues entrevistes i amb les exitoses rutes guiades.La iniciativa compta també amb el patrocini de diverses empreses locals i comarcals, i forma part d’un projecte més ampli anomenat Merakimu, de dinamització social.

‘Lo forat de l’Altre Món’ és una excel·lent iniciativa de desenvolupament local, amb un gran potencial pedagògic i per a generar vincles socials que poden ser de molt interès per al futur de la localitat (és una fàbrica de ‘capital social’). És també una forma original i amena de recuperar la memòria històrica i de recordar d’on venim, cosa que mos dona moltes pistes d’on som i com hi hem arribat. Podeu veure’n més detalls al web http://merakimu.com/pel-forat-de-l-altre-mon/

 

Marta Michans i Iris Pallarol inicien la ruta nocturna per Albelda. / Pep Espluga

 

Diversos moments de la ruta guiada. / P. E.

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: