Celebració del MAR Festival a Alcampell
// Pep Espluga Trenc
El dissabte 14 d’octubre es va celebrar a Alcampell el IV MAR Festival. Malgrat el seu nom, no va ser pas una fira marítima, sinó que es tracta d’un acrònim que respon a “Mujeres Artistas Rurales”, una associació molt activa que cada any organitza una trobada en un poble d’Aragó amb la finalitat de mostrar les activitats d’un bon nombre de dones artistes provinents de l’àmbit rural.
A primera hora del matí els carrers d’Alcampell ja s’havien convertit en un formiguer de gent vinguda d’arreu d’Aragó que deambulava amunt i avall. A la plaça de l’església i al carrer principal s’hi va instal·lar un mercat artesanal que va estar molt actiu durant tot el matí. En paral·lel, es va obrir una exposició d’art col·lectiva a la Casa de la Cultura. Mentrestant, una pintora va iniciar la pintada d’un gran mural en una paret del carrer de la Font.
Cap al migdia es van fer espectacles de titelles, així com una sèrie de tallers de hula-hoop, de modelat de fang, de macramé, de pirogravat i d’origami. També es va fer una interessant xerrada sobre “El llenguatge del poder a través de la música”, en la que es va posar de relleu com el patriarcat i el capitalisme es presenten com a coses naturals a través de les cançons més mediàtiques.
Per la tarda les activitats es van traslladar a dos indrets diferents. Primer, a l’ermita en runes de Santa Margarita s’hi va fer un taller de plantes medicinals i un concert de la tamaritana Riba Soul, amb gran èxit de públic. Després, al recinte de les escoles hi va haver un generós espectacle d’acrobàcies i equilibrisme, amb teles (María Resa), hula-hoop (Ángela Escribano), anelles (Tintilaina), teatre (María Sancho) i malabars de foc (Meraki). Seguidament es va fer un bingo musical (en el cartonet calia ratllar els títols de les cançons que anaven sonant) i una rifa per a recollir diners per a l’associació MAR. Els actes van continuar després de sopar, amb un concert punk-rock a càrrec de “Las Guindillas” i amb una sessió de la DJ Luna Roja fins a les tres de la matinada.
Era la quarta edició del festival i va aplegar un bon nombre de creadores rurals d’Aragó. Les tres primeres es van fer a Castelflorite (Monegres), Magallón (Campo de Borja) i Cantavieja (Maestrat). Esta vegada va tocar a la Llitera, motiu pel qual Alcampell es va veure ple de gent d’arreu amb ganes de gaudir d’un cap de setmana farcit d’activitats, converses i balls. Tot plegat amb un aire molt alternatiu i força engrescador.
L’associació MAR es va crear l’any 2021, en el marc de la celebració del Dia Internacional de la Dona Rural, amb l’objectiu d’integrar el major nombre possible de creadores rurals, per tal de fer xarxa i promocionar els seus treballs, visibilitzar-ne les seues realitats, desenvolupar projectes en comú que contribueixin a dinamitzar el medi rural i reduir la dependència cultural de les ciutats. Podeu trobar més informació sobre les seues activitats al web https://mujeresartistasrurales.es. Com deia Mari Carmen Pérez, la regidora de cultura que va portar Leonard Cohen a Binèfar l’any 1988, de la mateixa manera que estem acostumats a desplaçar-nos a les grans ciutats per a veure-hi espectacles, també mos podem desplaçar als pobles petits.
Publicat a Temps de Franja n. 159, novembre 2023
Tags: Llitera