Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Un any d’Albelda vist a través de La Rambla*

// Josefina Motis

La revista La Rambla d’Albelda es publica cada any a l’agost i fa un bon repàs de les activitats que s’han dut a terme durant els últims mesos. El número d’enguany ha estat marcat per la inevitable pandèmia, amb les limitacions i precaucions que s’han hagut de prendre en totes les activitats que s’han fet a la població. La Penya Lo Magré, per exemple, va organitzar una exposició de fotos de la Festa del Tossino per a compensar el fet que no s’hagués pogut dur a terme esta festa tan estimada per la població.

L’Escola infantil, pel seu costat, va fer rotar àlbums de cromos entre els seus integrants. La Biblioteca va oferir el servei ‘Efilm Huesca’, una plataforma que facilitava l’accés a audiovisuals, pel·lícules, sèries i documentals des del domicili. Per la festa de la Mare de Deu d’Agost i Sant Roc es van mantenir els actes religiosos i es van fer espectacles i activitats de carrer dins del cicle anomenat ‘Dissabtes a la fresca’, que ha gaudit de molt èxit popular durant tot l’estiu.

A la secció ‘Casa de la Vila’, La Rambla dedica unes pàgines a ressenyar les activitats fetes per l’ajuntament, així com a donar comptes del pressupost, ingressos i despeses. Es comenta que s’han enderrocat algunes cases en ruïnes al carrer Peligros, s’ha repassat el campanar, s’han millorat les instal·lacions esportives i el parc infantil, així com alguns camins del terme. El dia de la Dona es va repartir un test amb una flor a cada casa, i el dia de la Festa d’Hivern es van repartir panadons. En el seu moment també es van repartir mascaretes locals, i se’n va posar a la venda.

Són molt interessants els articles dedicats a persones locals, com la secció ‘Albelda, un lloc per quedar-se’ que tracta d’una família de Barcelona que ha tornat a viure a Albelda. ‘Albeldenses por el mundo’ explica la història de Manolo Seira Lamora, fill d’exiliats a França que amb els anys ha facilitat una casa al poble al seu fill Jean Noel Seira. També cal ressenyar l’entrevista a Elisabet Gómez Rosa, la primera dona que és gerent de la Cooperativa Agrícola San Isidro.

La revista inclou un dossier de premsa que recull notícies relatives a Albelda publicades en altres mitjans, com Somos Litera o el Diario del Altoaragón, entre les quals destaquen unes quantes pàgines dedicades a l’esportista Pol Oriach, or europeu en atletisme i amb bones perspectives per la carrera d’obstacles mundial. En definitiva, es constata que encara que siga un poble petit, Albelda continua gaudint d’un elevat nivell d’activitat. I La Rambla fa que les persones que vivim fora mos hi sentim més a prop.

Les cobertes de la revista / Josefina Motis


*Publicat a Temps de Franja n. 151, novembre de 2021

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: